Yazarlar Bir yıllık yapılması şart değil
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıllık yapılması şart değil

Bir işyerim var ve yeni bir kiracıya kiralayacağım. İsteğim sözleşmenin her yıl ocak ayından başlaması ancak şimdi ağustos ayındayız. Bunu kira sözleşmesinde nasıl sağlarım? Bugünkü kiraya ocak ayı başı itibariyle zamlı rakam koymak istiyorum. Bunu şimdiden sağlayabilir miyim? A.B.

Kira sözleşmeleri yapılırken mutlaka birer yıllık yapılır diye bir kural yok. Okuyucum bugün için bir kira sözleşmesi yapacak olduğunda bunu mesela 17 aylık yapabilir. Sözleşmenin bitim tarihini de 31 Aralık 2024 olarak ifade edebilir. Dolayısı ile ilk dönem 31 Aralık 2024’te son bulur ve kira sözleşmeleri yasal olarak birer yıl uzadığı için sonraki dönem 1 Ocak 2025 tarihinde başlar ve her sene yılbaşında yenilenir. Bu arada kira bedeli olarak 31 Aralık 2023’e kadar olacak rakam belirtilir. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ödenecek rakam da belirtilir ve uygulanır.

Haberin Devamı

İkinci bir yol da kira sözleşmesi her zaman bir yıllık yapılmaz. 31 Aralık 2023 tarihine kadar da yapılabilir. Bu tarihte sözleşmenin uzaması halinde ödenecek kira bedeli sözleşmede belirtilir. Dolayısı ile 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren kira sözleşmesi bir yıllığına uzayacağı için belirlenen kira bedeli üzerinden uzar. Bu gibi hususlar sözleşmenin diğer maddeleri ile uyumlu olmalıdır. Dolayısı ile diğer maddeler herhangi bir biçimde çelişik cümleler içermemelidir aksi halde ihtilaf konusu olur. Bunun için böyle sözleşmelerin bir meslektaşımın nezaretinde yapılmasında yarar görürüm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder