Tamer Heper Bu hayvanlar da birer canlı
HABERİ PAYLAŞ

Bu hayvanlar da birer canlı

Adamın biri sahibi olduğu boğanın gözlerini bağladı ve kafasına balyozla vura vura öldürdü. Şimdi hakkında dava açılmış, öldüren ve yardım edenler için 5’er yıl hapis cezası isteniliyormuş. Bir başkası güvercini eline aldı kafasını kopardı, bunu da kaydetti. Kendisine idari para cezası verildi, iş bitti. Bir başkası barınakta köpeğin kafasına kürekle vura vura öldürdü, kendisi ve yardım edenler için altışar yıl hapis cezası istemi ile dava açıldı.

Peki bu kişiler yargılandıktan sonra altı yıl hapis yatacak mı? Hayır yatmayacak. Bu sözlerle sanki yaptıkları büyük suç cezalandırılıyormuş gibi yapılması beni, seni, sizi yanıltmasın. Bunlara verilecek ceza halen ilkel mantıkla belirlenmekte ve cezaları altı aydan başlamaktadır. Bir suçu ilk defa işleyenlere en alt sınırdan ceza verilir.

Haberin Devamı

Bu da 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine göre altı aydan başlar. Bu yasanın 28’inci maddesine göre bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

***

Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşte bu altı ay hapis cezası ise çektirilmez yani sokaktaki adam gözünde cezası yoktur. Kuşun kafasını koparmak ise serbesttir. Ver üç kuruş idari para cezasını git başka kuşlar bul.

Sevgili okuyucular, kuş, köpek, boğa bunlar türlerin tanımıdır. Bunların hepsinin özelliği, bunlar birer CANLIDIR. Senin, benim gibi yaşamaya hakkı vardır. Senin benim gibi acı çekerler, canları yanar, ölmek istemezler ve dahası bizim yararımıza çalışırlar. Tabiatın devamını sağlarlar, çoluk çocuğumuza süt verir, yumurta sağlarlar ama bizim, onları öldürmemiz serbesttir. Her türlü vahşeti ‘Seni altı ay hapse atarım haaa’ diye önlemek isteriz.

Onlar da buna güler geçer ve o canları işkence ile öldürmeye devam ederler. Bunun böyle olduğunu da yukarıda örneklerini verdiğim davaların sonunda göreceğiz ama artık yeter. Hayvanlara işkenceyi, hayvanları keyfine öldürmeye verilecek cezaları caydırıcı yapmak zorundayız. İnsanlık bunu gerektiriyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder