Tamer Heper Bu mirasta devletin payı yok
HABERİ PAYLAŞ

Bu mirasta devletin payı yok

Biz beş kardeşiz. Annemiz vefat etti, ondan kalan mirasta devletin payı var mı? T.T.

Mirasla ilgili sorulara yanıt vermem için aile tablosunu bilmem gerekir, bu sözüm tüm okuyucularıma. Örneğin okuyucumun sorusuna yanıt verirken kendilerine düşecek miras payını söyleyebilmem için onların da aile tablosunu bilmem gerekir. En basiti ile anneleri vefat ettiğinde babaları acaba hayatta mıydı? Bunu sormamın nedenini aşağıda açıklayacağım. Ancak merakta kalmamaları için önce bu olayda devletin payı var mı yok mu onu açıklayayım.

Haberin Devamı

Bir kişi vefat ettiğinde yasal mirasçıları var ise bu halde mirasta devletin payı yoktur. Okuyucumun sorusu, annelerinin vefatı nedeni ile olduğuna göre ve evlat olarak beş kardeş mevcut olduğuna göre annelerinden kalan malvarlığı bu mirasçılara kalacaktır ve devletin bu mirasta payı olmayacaktır. Devletin mirasçı olması için ölenin hiçbir mirasçısının bulunmaması gerekir. Oysa bu olayda birinci derece mirasçılar vardır, dolayısı ile devletin mirasçılığı söz konusu değildir.

Yukarıda babalarını sormamın nedeni, şayet baba hayatta ise anneden kalan mirasın dörtte birini baba alacak, geri kalan dörtte üç, beş kardeş arasında eşit paylaşılacaktı. Baba yok ise mesela daha önce vefat etmiş veya anne ile boşanmış ise bu halde mirasın tamamı beş kardeşe kalacak, eşit pay sahibi olacaklar. Bunu da yeri gelmişken açıklamak istedim.

Şunu da hatırlatayım, mirasla ilgili vergiler bu açıklamamın dışında. Vergi miras payı değildir dolayısı ile mevcut olan vergileri ayrı tuttum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder