Tamer Heper Dairemin yeri mi değişti?
HABERİ PAYLAŞ

Dairemin yeri mi değişti?

Dokuz bloktan oluşan bir sitede daire sahibiyim. Dairemin numarası üç iken belediye yeni numaralar verdi benim dairem komşuya gitti. Üç numara komşunun oldu. Kredi kullanacakken de problem yaşadım. Belediyeye başvurduğumda istersen mahkemeye git dediler. Artık böyle şeyler için de mahkemeye mi gideceğiz? O.Z.

Okuyucumun anlattığı olay tek başına onun başına gelmiş bir olay değil, çok yaygın bir problem. Belediyeler kapı hesabı numaralandırma yapıyor. Oysa tapuya bakıldığında bağımsız bölüm olarak daireler ve işyerleri numaralandırılmış durumdadır. Yani resmi tapu kayıtları ile bağımsız bölümlere verilmiş numara varken belediyeler gelip kendi sistemlerine göre kapı hesabı numaralandırma yapıyor. Mesela bir binada zeminde üç dükkan, üzerinde meskenler varken tapuda bu üç dükkan için 1 No.lu bağımsız bölüm, 2 No.lu bağımsız bölüm 3 No.lu bağımsız bölüm diye numaralandırma yapılmışken belediyelerin kapı hesabı yaptığı numaralandırmada 1A, 1B, 1C diye numaralandırma yapıp kapıya bunlar yapıştırılmaktadır. Sonra bina içindeki dairelerin numarası de tapuda 4’ten devam ederken belediyeye göre 2’den devam etmektedir. Kapı numarasına baktığında da okuyucumun başına gelen yanıltıcı durum ortaya çıkmakta, tüm bağımsız bölümlerin numarası kaymakta, işler karışmaktadır. Bunun dava açmayla ilgisi yoktur, idari yoldan düzeltmeye çalışmak gerekir ama tüm şehrin hep birlikte kalkıp yeniden düzeltme işlemine girmesine neden lüzum görülmüştür anlamak mümkün değildir. 

Haberin Devamı

Yani anlattığım husus okuyucumu tatmin edecek mi bilemiyorum ama bu durum sadece onların başına gelmiş bir durum değildir, sistem olarak yaygındır. Peki onların bağımsız bölüm numarası hangisi? Tüm bağımsız bölümlerin numarası tapuda görülen numaradır. Yani dairelerine ait hukuki ve idari bir işlem yapılacak ise tapuda yazılı bağımsız bölüm numarası ile yapılacaktır. Yani dairenizin yeri değişmedi, sadece numaralar karıştı. Ancak kendilerine çıkarılan ve dağıtıcı ile getirilecek tebliğ evrakının hatalara yol açacağı hususu da tartışmasızdır. Bu hususu , herkesi yollara düşürecek bireylere başvuruyu tavsiye etmek yerine kökten bir sistem halinde çözmek şart olarak görülüyor da bunu kim yapacak?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder