Tamer Heper Evde kardeşlerin hakkı olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Evde kardeşlerin hakkı olabilir

Babam sağken bana daire verdi. Tapuda şöyle yazıyor; ‘intifa hakkını üzerinde bırakıp, çıplak mülkiyetini satışından tescil edildi’. Sahibi kısmında ise benim ismim yazıyor. Babamın vefatı durumunda kardeşlerim hak iddiasında bulunabilir mi? F.K.

***

Okuyucuma önce durumunu anlatayım, sonra kardeşlerin hak iddia edip edemeyeceğine geçeyim. Mevcut durumda okuyucumun babası kendisini teminat altına almış. Baba hayatta olduğu müddetçe bu daireyi kullanabilecek. İsterse kendisi oturacak, isterse kiraya verecek.

Haberin Devamı

Bu gibi yararlanmaya, okuyucum müdahale edemeyecek. İşte buna ‘intifa hakkı’ diyoruz. Okuyucumun durumu ise kendisi malik olmakla birlikte malına ancak uzaktan bakacak. Bu nedenle tapu kayıtlarında malik olarak görünüyor ama biz buna ‘çıplak mülkiyet’ diyoruz. Şimdi böyle bir durumda kardeşler hak iddiasında bulunabilir mi?

***

Okuyucum babasının kendisine daire verdiğini söylemekle birlikte tapu kayıtlarında ‘satışından tescil edildi’ kaydının bulunduğunu yazmış. Bu halde anlaşılan o ki okuyucum babasına satış bedeli ödememiş, parasız devralmış. Yani bir nevi bağış ama buna karşın tapu kayıtlarında satış olarak gösterilmiş.

Böyle bir durumda babanın vefatından sonra kardeşler hak iddia edebilir. Kardeşler; açacakları dava ile bu kardeşin gerçekte bir bedel ödemediğini, devir işleminin gerçekte bir bağış olmasına karşın, yanıltıcı olarak ‘satış’ gösterildiğini ispat ettikleri takdirde, devir işleminin iptaline karar alabileceklerdir. Talep kabul gördüğü takdirde gayrimenkul miras olarak, mirasçıların tümünün malı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder