Tamer Heper Harç yatmadan olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Harç yatmadan olmaz

Binamızın iskan izini var ama halen kat irtifakı olarak tescilli. Kat mülkiyeti için başvuruda bulunduk, karşımıza harç çıktı. 14.000 TL yatırmak gerekiyorken yatırmadık. Yani kat mülkiyetine geçemedik. Bunun için dava açabilir miyiz? K.K. 

Bir binada kat mülkiyetine geçmek için yapılması gereken işlemler var. İşlemler diye çoğul kullanıyorum ama doğrusu sizde işlem pekçok değil. Zira kat irtifakı bulunan bir binada tapu kayıtları tamamdır, bağımsız bölümler ve malikler bellidir, yönetim planı vardır, bir tek iskan izni yoktur. Oysa okuyucumun binasında iskan izni de var. Dolayısıyla bir tek işin mali cephesi kalmış. Mali cephe de tamamlandığında kat mülkiyeti tesis olunacak. 

Haberin Devamı

Bizler bir başka durumda ortak mülkiyette, kat mülkiyetine geçmek için dava açılabileceğinden söz ederiz. Ancak bu halde kat mülkiyetine geçme kararı verilmesi mümkündür ve bunun için mahkeme idari işlemlerin tamamlanması şartını arar. Bunu şunun için hatırlattım. Bugün harç hariç tüm işlemler tamam, kat mülkiyeti tesisi için gerekli harcın yatırılması lazım. Şayet konu mahkemeye yansısaydı bile mahkeme harcın tamamlanmasını bekleyecekti.

Yani okuyucuma özetle söylemek istediğim şu: Harcı ödemeden dava da açsanız kat mülkiyeti tesis olunmaz. Dolayısıyla bu durumda dava açmanın bir yararı yok. Ancak istisnai olarak bir ihtimalden söz edebilirim. Şayet harç olması gerekenden fazla isteniliyor ise bu halde harçla ilgili bir başvuru düşünülebilir. Çünkü sizden fazla para isteniliyordur. Ancak talep olunan harç yasal seviyede ise açacağınız dava size bir şey kazandırmaz. Bence okuyucumun bakacağı husus harç miktarı doğru mu değil mi? Doğru ise bu para yatacaktır, o kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder