Tamer Heper Kefillik kolay değil
HABERİ PAYLAŞ

Kefillik kolay değil

Bir taksitli satış işlemi yapacağım, kefilden söz ediliyor. Ancak bu bir kira ilişkisi değil. Buna rağmen eşimin imzası ve bunların el yazısı ile yazılması isteniliyor. Ne yapılması gerek? P.Y.

***

Okuyucum bir dereceye kadar tereddüdünde haklı gibi görünüyor ama ben kendisine ‘evet haklısınız’ diyemeyeceğim, zira kefalet bizim mevzuatımızda sadece kira ilişkisi için düzenlenmiş değildir. Genel olarak kefalet, tüm borç ilişkileri içinde kurulabilir. Tüm taksitli satışlar için veya zaman içinde ödenecek tüm borçlar için kefalet ilişkisi kurulabilir ve hükümleri aynıdır.

Haberin Devamı

Evet bir kimsenin kefil olması için bu ilişkinin yazılı olarak kurulması şarttır. Kefilin el yazısı ile kurulması gerekir. Kefil bu el yazısı ile sorumlu olacağı azami miktarı, müteselsil kefil olduğu takdirde bu hususu, kefalet tarihini yazmak zorundadır. Şayet kefil evli ise bunun kabulüne dair eşinin de yazılı izni şarttır.

Bu husus elbette evli kefiller için geçerlidir. Yoksa bekar birinin kefaletinin geçerli olması için onun evlenmesini beklemeyeceğiz, onun el yazısı ile yaptığı bir kefalet sözleşmesi gereçlidir. Ancak bazı şartlarda eşin rızası aranmayacağına dair bir düzenleme de vardır. Bu düzenleme biraz uzun olmakla beraber, çok özet olarak şunu söyleyebilirim ki, ticari şirketler adına düzenlenecek kefaletlerde ve mesleki faaliyetler ile ilgili kefaletlerde eşin rızası aranamayacaktır.

Dolayısıyla anlatılandan anlaşılan, yukarıdaki istisnai ilişki dışında bir alışveriş yapılıp borçlanılacaktır. Gerçekten böyle ise kefilliğin geçerli olması için yukarıda açıklanan şartlar aranmaktadır. Yani görüyorsunuz kefillik kolay değil!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder