Tamer Heper Mehir senedi nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Mehir senedi nedir?

Eşimle evlendiğimizde mehir senedi hazırlanmıştı. Bunu imam nikahını kıyacak olan hoca yanında getirmişti, onun getirdiği metin Arap harfleri ile yazılıydı. Sonra bazı maddeler elle eklendi. Aradan iki sene geçti, boşandık. Şimdi bu belge geçerli mi? Ben yurtdışında yaşıyorum, yurtta dava açabilir miyim? K.O.

*****

Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka değerli mal veya mallara mehir denir. Mehir bir taahhüttür, mehir adı altında yapılan taahhütler için hukukumuzda yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla mehir adı altındaki taahhütler yazılı olmak ve iki şahit tarafından da imzalanmak kaydı ile geçerlidir. Uyulmaması durumunda hukuki olarak geçerli olduğu için dava konusu yapılabilir. Yazılı bir düzenleme şekli belirlenmediği için genel hükümlere göre iki husustan biri olarak düzenlenir. Birincisi hemen ödenecek para veya mal için, ikincisi ileride ödenecek para ve mal için. Boşanma, geleceğe göre hazırlanmış mehir senetleri için uygulama nedeni olur. Bunun sözlü yapılmış olanı geçersizdir.

Haberin Devamı

*****

Okuyucumun sorduğu hususta belgeyi incelemeden net bir yanıt verme imkanım yoktur. Nikahı kıyacak imamın getirdiği Arap harfleri ile yazılmış yazıda ne var bilme imkanım yok. Elime geçse de okuma imkanım yok. Dolayısıyla buna Türkçe neler eklendiğini de bilemiyorum. Yani okuyucuma verdiğim yanıt genel hükümler çerçevesindedir. Şekil şartları tamam ise eldeki mehir senedi geçerlidir, dava konusu yapılabilir, netice alınabilir. Yurtta açılan davalarda bakılabilir, yeter ki şartları oluşsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder