Tamer Heper Nafaka
HABERİ PAYLAŞ

İki sene önce eşimden boşandım ve halen nafaka ödüyorum. Kendim zor geçiniyorum. Peki eski eşim bir iş bulsa ben hâlâ nafaka ödemeye devam edecek miyim? ● L.Y.

Şimdi geldik günün konusuna: Erkek boşandığı karısına ne süre ile nafaka ödeyecek? Dikkat edin, erkekler tabirini bilhassa kullandım, nedenini şimdi anlayacaksınız. Efendim, büyük çoğunlukla boşanma davası açıldığında kocaların karılarına ‘tedbir nafakası’ ödemesine karar verilir. Sonra boşanma kararı verilirse nafaka yine devam eder ama adı değişir, ‘yoksulluk nafakası’ olur. Eskiden yoksulluk nafakası bir yıl için verilirdi, sonra yoksulluk bertaraf olana kadar sürmeye başladı.

Haberin Devamı

Bugün, mevcut yasamıza göre durum şu: Muhtaç olan kişiye muhtaç olmayan eş nafaka ödeyebilir. Yani ‘erkek öder’ diye bir kural yok. Ancak ben kadının nafaka ödemesi haline rastlamadım, hep erkekler ödüyor. Ne zamana kadar, yoksulluk bertaraf edilene kadar. Ancak nafaka alan eşin, yoksulluk nafakası kesilmesin diye gizli kapaklı çalıştığına ve kayda geçmemesi için SGK’ya giriş bildirgesi verilmeden çalışmaya razı olduğuna tanık oldum.

Evet eşlerin yasa karşısında eşit şartlarda bulunduğu söylemine karşın nafakayı her zaman erkeğin ödediği bir ortamdayız. Nafaka süresinin belli sürede bitmesini teklif edenler, üç ay evli kalıp senelerce nafaka ödemenin mantığını çözemediklerini söylemektedirler ki mantıklıdır.

Bir zamanlar bu konuda eşe verilen nafakayı kesen bir kararda, nafaka alan eşin yaşı ve sosyal durumu itibarıyla çalışma yeteneğine sahip olduğu halde çalışmıyor olmasında kötü niyet arandığından nafakanın kesilmesine karar verilmişti.

Bu konuda orta yolu ararken ve bir tarafı korurken diğer tarafı mağdur etmemenin yollarını bulmalıyız. Ancak her halde süresiz nafaka ödemek de adil görünmüyor ama mühim olan zor işlere çözüm bulmak. Mesele yoksul ihtiyaç sahibi tarafı korumak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder