Tamer Heper Ortaklığın özellikleri var
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklığın özellikleri var

Yedi kardeşe kalmış bir arazi var, hissedarlardan biri benim. Hissemi nasıl satarım? Bu yeri paylaştırmak istesem nasıl paylaştırırım? Hiç olmazsa benim yerimin belirlenmesini istesem veya her ortağın yerini belirlemek istesek nasıl yapılır? C.Ç.

Önce şu miras meselesine bakalım. Miras olarak kalan yerler, elbirliği mülkiyeti dediğimiz şekilde mirasçılara kalır. Yani mirasçılar gayrimenkule ortaktır ama gayrimenkul üzerinde payları ve kullanım için yerleri de belli değildir. Tapuda ortak olarak isimleri geçer ama yanında payları belirtilmez. Okuyucum ve yedi kardeş bugün o gayrimenkule bu şekilde maliktir. Peki okuyucum hissesini satabilir mi? Hayır satamaz. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi payı belli değildir. Tüm ortaklar bu gayrimenkulün her yerine birlikte maliktir. Dolayısıyla biri çıkıp kendi hissesini satmak istese bu mümkün olmaz.

Haberin Devamı

Bu yeri paylaştırmak istese ne yapacak? Mesela elbirliği dediğimiz, payların belli olmadığı ortaklık şeklini paylı mülkiyete çevirebilir. Bunu kendi eliyle yapacak değil. İki yol var ya tapu dairesine tüm hissedarlar birlikte gidecek, tapu müdürlüğüne aralarında anlaştıkları hisse durumunu gösteren bir cetvel vererek hisselerin ortaklar adına tescilini birlikte isteyecekler, tapu müdürlüğü tescili yapacak veya aralarında anlaşamıyorlarsa okuyucum tek başına tapu müdürlüğüne başvurup veraset ilamında görülen hisselerin adlarına tescilini isteyecek. Tapu müdürlüğü diğer hissedarları davet edecek, gelmedikleri takdirde veraset ilamındaki miras paylarını hisse olarak tescil edecek. 

Bu halde paylı mülkiyet kurulmuş olacak ama bu dahi herkesin yerlerini tek tek ayırmak anlamına gelmeyecek. Yine herkes birlikte ortak olacak ama paylar belli olacak. Şayet kullanmak için sınır çizmek isteniliyor ise tüm ortakların bir araya gelerek parsellere ayırmak şeklinde değil sadece kullanımına tahsis etmek üzere her biri için kullanım sınırı çizmek mümkün olacak ama bu, herkesin tek başına o yere malik olduğu anlamına gelmeyecek, sadece ferdi kullanım imkanı tanıyacak. Şayet parsellere ayrılması isteniliyorsa ve imar durumu itibarıyla bu mümkün olacaksa ortaklığın giderilmesi davası ile mümkün olabilir ama bir parselin yedi parsele ayrılması çok kolay görülür bir şey de değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder