Tamer Heper Rahatsız edici durum
HABERİ PAYLAŞ

Rahatsız edici durum

Gazetenizde bir hukuk köşesinin olması bizi çok memnun ediyor. Hukuki konularda soru sorup yanıt almak bizim için büyük konfor. Sorum bir yakın dostum adına. Oturduğu dairede üst kat komşusu sabah akşam demeden bazen sabaha karşı 3’te telefonla mesaj atıp eve girmesi çıkması, otoparkı kullanması park etme hakkı vs. nedenlerle rahatsız ediyor. Bu dostum nasıl davranmalı? F.İ.

***

Okuyucumun güzel sözleri için teşekkür ederim. Doğrusu böyle bir köşenin tam 43 senedir varlığını koruyor olmasının bir manası olması gerekir değil mi? Tabii ki okuyucumun güzel sözleri de beni bu yolda devama teşvik etmiyor da değil hani. Geleyim okuyucumun sorusuna. Olayın geçtiği yerden, rahatsız olanın kimliğinden bahsetmiş ancak aleniyet kazanmaması için ben bunları köşeme almıyorum.

Haberin Devamı

Zaten aldığım bu özetten okuyucum kendisinin kastedildiğini anlayacaktır. Bir kimse iyi niyetle birini uyarmak isterse gördüğü bir aksaklığı iyi niyetle bir defa uyarır, sonra bu uyarı devam etmez. Zira artık tacize dönüşür. Nitekim okuyucumun yakının durumu böyle olmuş. Gecenin üçünde bir kimse bir başkasını eve giriş -çıkış saatleri ve benzeri nedenlerle uyarır mı? Şayet araç parkı nedeni ile bir problem varsa makul saatlerde makul şartlar altında bir uyarıda bulunulur o kadar. Sonrası için hukuki yollar vardır. Dolayısıyla bu olayda normalin dışında bir durum var.

Mesela Kat Mülkiyeti Kanunu’muzda, “Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler” diyor.

***

Bir başka maddede bu gibi davranışlarda bazı kurallara uymak şartı ile devamlı rahatsızlık veren kişinin dairesinin mahkeme kararı ile bedeli karşılığı elinden alınacağı hükmü bile mevcuttur. Ancak bu mesajların sürekliliği, içeriği cinsel saldırı, tehdit, hakaret gibi unsurlar da taşıyorsa bu defa cezai yönden de olay değerlendirilmeli, mesajlar belgelenip suç duyurusunda da bulunulmalıdır. Komşuluk hukuku o kadar önemlidir ki hem Kat Mülkiyeti’nden hem ceza hukukundan bahsetmişken Medeni Kanun’dan da söz etmeden geçemeyeceğim.

Haberin Devamı

Medeni Kanunu’muz komşuların birbirini rahatsız etmesini yasaklamıştır. Ayrıca her yaşam tarzında mutlaka yasal müeyyide aramaya gerek var mı? Komşuların ve hatta insanların birbirini rahatsız etmemesi ahlaki ve medeni bir davranış değil midir? Bunun için illa ki müeyyide mi gerekir? Önce terbiye gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder