Tamer Heper Satış bedeli düşük gösterilmiş
HABERİ PAYLAŞ

Satış bedeli düşük gösterilmiş

Altı yıldır oturduğum evi ev sahibi satmış. Bana bir ihtarname geldi, yeni malik ihtiyacı olduğunu bildirdi ve çıkmamı istedi. Ben satışın muvazaa olduğunu düşünüyorum. Evin değeri 1.5 milyon TL civarında iken satış 500 bin TL olarak gösterilmiş. Bu halde dava açıldığında muvazaa iddiasında bulunabilir miyim? S.K.

***

Kiracı için muhtelif nedenlerle tahliye davası açılabilir. Bunlardan biri de ihtiyaç nedeni ile tahliyedir. Okuyucumun yeni maliki tahliye talepli dava açacak ise işte bu nedene dayanacaktır. Yeni malik sıfatı ile dava açtığı takdirde ihtiyacını da ispat zorunda kalacaktır. Şayet satışın gerçek satış olmadığı iddia edilecek ise bunun için elde inandırıcı belge bulunmalıdır. Şayet satışın muvazaa olduğu ispatlanırsa evet dava reddedilebilir ancak bunu ispat da zordur.

Haberin Devamı

Mesela 1.5 milyon lira edecek evin 500 bin TL’ye satılmış olması tek başına davayı kazanmaya yetecek bir argüman kabul edilmeyebilir zira hep satışlarda, harcı düşük ödemek için rayiç değerin altında ama asgari beyan değeri civarında satış bedeli gösterilmektedir. Satış bedeli olarak gösterilen 500 bin TL asgari beyan değeri civarında ise tek başına ispata yetmeyebilir. Bilindiği gibi asgari beyan değeri o muhitte belediyenin tespit ettiği değerdir. Dört yılda bir yenilenir. Ancak bunun için dahi bazı masraflar yapılmıştır ki kiracıyı çıkarmak için bu masrafa katlanılabilir ve değerli bir dairenin birilerine devrinin riskine katlanılabilir mi?

***

Doğrusu yapılmayan bir iş de değil ancak ihtiyaç nedeni ile tahliyelerin bir riski daha var. İhtiyaç nedeni ile tahliye icrai yolla sağlandığında malik üç yıl süreyle bu yeri eski kiracısından başkasına kiraya veremez. Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, muvazaa yoluna başvuracak kişinin bütün bunları düşünmesi lazım. Yine de okuyucumun satış bedelinin düşüklüğü yanında muvazaaya dair başka delili varsa bunları birlikte değerlendirerek mahkemeye sunmasında yarar olacağı tabiidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder