Tamer Heper Sitelerde kat mülkiyeti var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Sitelerde kat mülkiyeti var mı?

Toplam 96 dairelik bir siteden daire satın aldım. Isınma merkezi sistem. Ancak sitenin inşaatının bitip, iskanı alınalı 3 yılı geçti. Siteyi yapan müteahhit bizim bulunduğumuz bloktan 3 yıldır sadece 3 daire sattı. Kalan daireleri satmıyor ve kiraya da vermiyor. Dolayısıyla sitenin merkezi sistem ısıtma olması, sıcak suyun tüm binayı dolaşması ve 13 dairenin de boş olması nedeniyle ısınma faturaları çok yüksek geliyor. Gelen bedeli de kendine göre bir formülle bizlere bölüştürüyor. Bu durumda uğradığımız zararı müteahhitten talep edebilir miyiz? A.C.

Haberin Devamı

***

Okuyucumun sözünü ettiği blok 16 daireli. Bunun üçü satılmış ve kullanımda. 13’ü boş. Bu durumda ‘kim, ne bedel ödeyecek?’ meselesi söz konusu. Ancak buna net yanıt verebilmem için binada kat mülkiyeti mi var, yoksa kat irtifakı mı var, yoksa henüz bunların hiçbiri kurulmamış da binalar bir kişinin adına mı tapuda tescilli, bunları bilmem lazım. Kısaca nedenini açıklayayım.

Şayet binalarında kat mülkiyeti kurulu ise gelen yakıt masrafı tüm bağımsız bölümler arasında bölüştürülecek. Hangi hesaba göre bölüştürüleceği binaya (veya siteye) ait yönetim planında gösterilmiştir. Buna göre taksim edilecek. Müteahhidin boş tuttuğu daireler için ‘boştur, oturulmuyor, istifade eden yoktur, dolayısıyla masrafa katılmazlar’ diye bir kural olamaz. İster otur, ister oturma, bu yere ait masrafa katılınır.

Şayet kat mülkiyeti kurulu değil de kat irtifakı kurulu ise şuna bakılacak; sitenin üçte ikisi fiilen kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu? Şayet üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmış ise bu yerde kat mülkiyeti kuralları geçerlidir. Dolayısıyla yukarıda açıkladığım paylaşım söz konusu olur. Şayet üçte ikisi fiilen kullanılmıyor ise kat mülkiyeti hükümleri uygulanmaz, yakıtı kullananlar arasında gideri paylaştırılır.

***

Hiç ihtimal vermiyorum ama site halen kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmamış, bir kişinin mülkiyetinde görülüyor ise satın alma sırasında yapılacak sözleşme hükümleri geçerli olacaktır ama bu çok görülen bir durum değildir. Dolayısıyla detaya girmiyorum.

Haberin Devamı

Yukarıda açıkladığım sistemlere göre boş olan dairelerin gidere katılması gerektiği ama maliki tarafından yani müteahhit tarafından masrafa katılınmadığı hallerde bu dairelerin gideri için icra takibi yapmak veya dava açmak mümkündür. Ama bana kalırsa önce elinizdeki tapu senedine bir bakın bakalım mülkiyet durumunuz nedir?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder