Tamer Heper Tahliye için önce arabulucuya gidilecek
HABERİ PAYLAŞ

Tahliye için önce arabulucuya gidilecek

Bir dairede 12 yıllık kiracıyım, son kiram 3 bin TL ama ev sahibim 10 bin TL istiyor. Sözleşme dönemi aralık ayı, kendisi bana ihtarname gönderdiğini söylüyor ancak benim elime ihtarname ulaşmadı, muhtemelen bu ihtar ile 10 yılımı doldurduğum için tahliyemi isteyecek. Bu halde benim de Yalova’da kirada olan bir evim var ve ben de oradaki kiracıyı tahliye edebilir miyim? Üstelik kiracımın da orada bir evi varmış, bunu öğrendim. Şimdi ben kiracıma tahliye davası açabilir miyim? Bunun için arabulucuya gitme mecburiyetim olacak mı? K.K.

Haberin Devamı

Önce okuyucumun kendisinin kiracı olduğu yer ile ilgili sorusu: 10 yıllık uzatma süresinin dolması nedeni ile tahliyesi istenecek ise dönem sonundan üç ay önce kendisine ihtarname ile bu durumun bildirilmesi lazımdı. Kira dönemi aralık ayı, buna göre eylül ayından önceki bir tarihte bu ihtarın gelmesi gerekiyordu, bir ihtarın geldiğinin haberini almış ama ihtarı almamış. Bir ihtimal kendisi evde yokken ihtarname gelmiş ise muhtarlığa bırakılmış olabilir. Bu nedenle durumu bağlı bulunduğu muhtarlıktan soruşturması gerekecek. Baksın bakalım, böyle bir ihtar yoksa bu yıl 10 yıllık süre itibariyle tahliye talebi ihtimali bertaraf oldu diyebiliriz. Bu halde de kendi kiracısının tahliyesini, bu olaya bağlayıp ihtiyaç nedeni ile tahliye talebinde bulunamayacak.

Peki kendi kiracısının evinin bulunuyor olması durumunda tahliye davası açabilecek mi? Bu konudaki yasa maddesi şöyle: “Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.” Şartların tamamı bu madde içinde yer almış. Okuyucumun durumu bunlara uyuyor ise kiracısının evinin bulunuyor olması tahliye nedenidir. Peki böyle davalar için arabulucu gerekiyor mu? Evet gerekiyor çünkü en son gelen kurallar arasında arabulucuya başvuru nedeni olarak ‘kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar’ da var. Okuyucumun düşündüğü dava ve davalar da kira ilişkisinden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder