Tamer Heper Teras hâlâ ortak alan
HABERİ PAYLAŞ

Teras hâlâ ortak alan

Beş katlı binanın en üstündeki dubleks daireyi satın almıştım. Önüm teras ve terasa sadece benim kattan geçilerek çıkılıyor. Şimdi zeminde yıpranma var ve alt kata yağmur suyu giriyor. Bunun onarımı için masrafı benim yapmam söyleniyor. Bu onarımın gideri bana mı aittir? Y.P.

***

Okuyucumun anlattığı olay çok zaman probleme neden olmaktadır. Terasa bir kattan geçilerek çıkıldığı durumlarda, onarım gereken hallerde diğer kat malikleri hep bu şekilde itirazda bulunur: “Teras sana ait, onarımını da sen yaptıracaksın.” Oysa durum böyle değildir. Bilindiği gibi teraslar, bahçeler, kapıcı daireleri gibi yerler ortak alandır. Dolayısı ile buralara yapılacak giderler ortak giderdir. Okuyucumun durumunda olup da ortak terasa çıkış sadece bu kattan geçilerek yapılıyor ise bu yerin ortak alan olma özelliğini bertaraf etmez.

Haberin Devamı

Hatta bu gibi yerler için binaya ait yönetim planında çoğunlukla hüküm bulunur, bu hükme göre teras dubleks daireye tahsis edilmiştir. Tahsisler yönetim planı ile yapılır. Çünkü tahsis edilmemesi durumunda diğer kat maliklerinin bu yerden istifadesi mümkündür, mesela alt kattaki malik akşam terasa masa kurup akşam yemeği yemek isteyebilecek, bir başka kat maliki arkadaşlarına parti verecektir.

Çünkü bu yer ortak alandır. Tahsis yapıldığı takdirde bu yerden sadece üst kat maliki yararlanacaktır AMA tahsis durumunun varlığı halinde dahi bu yer ortak alandır, ortak alan vasfını kaybetmez. Bu durumda da yapılacak onarıma tüm kat malikleri katılacaktır. Yeter ki hasara kusuru nedeni ile kat maliki sebep olmasın. Şayet kat maliki kusuru ile bir hasara neden olmuşsa bu halde onarım masrafını kendisi karşılayacaktır. Tabii yıpranma halinde ise tüm kat malikleri karşılayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder