Tamer Heper Yeni sözleşme niye yapılacak?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni sözleşme niye yapılacak?

Kiracı olarak yedinci senem. 2 bin TL olan kiram 15 Haziran 2023’te artacak. Ev sahibi 6 bin 500 TL istedi. Ben de yasal oran üzeri ödeme yapıp 3 bin TL mal sahibinin hesabına yatırdım. Sosyal medya üzerinde attığı mesajda noterde yeni sözleşme yapalım diyor. Bu fiyatın üzerinde ödeme yapma durumum yok. Mal sahibinin hukuken kiracıya karşı yaptırımı ne olur? D.G.

***

Okuyucumun tutumunda bir hukuka aykırılık yok. Ödemeyi kabul ettiği kira bedeli rayicin altında kalmış olabilir. Ama bilmiyorum kaçıncı defadır yazacağım, zaten 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arası yapılacak kira zammı yüzde 25. Bu da eder 2 bin 500 TL. Dolayısı ile ev sahibi hangi hukuki yola başvurursa vursun bunun üzerinde bir karar alamayacak.

Haberin Devamı

Peki noterde sözleşme yapmanın manası ne? Kira bedelinin yeniden belirlenmesi dışında bence kiralayanın zararına olacak. Çünkü kiraya veren kiracısını on uzatma yılının sonunda çıkartabiliyor ya, okuyucum da yedi senedir oturuyor ya, yani on yılının dolması için süre yaklaşıyor ya, işte noterde yeni bir sözleşme yaparsa bu on yıllık süre sıfırlanacak, süre yeniden sıfırdan başlayacak. Bu durum kiraya verenin aleyhine olmayacak mı?

***

Bütün bunların dışında kiraya verenin yeni kira sözleşmesi yapma teklifini kiracının kabul etmesi gerekir diye bir kural yok. Kiracı isterse kabul eder, yeni kira sözleşmesi yapar, isterse yapmaz. Kiracıyı buna zorlayacak hiçbir kural yok. Hatta yeni yapılacak sözleşmelerde eskiye göre ağırlaştırılmış ilave maddeler bile geçersiz.

Dolayısı ile kiraya verenin buna niye ihtiyaç duyduğunu çözmüş değilim. Sonra niye noterde? Taraflar arasında imzalanmış sözleşmeler geçerli iken notere kucak dolusu ücret ödemeyi göze almak niye? Karar okuyucumun. İster yeni sözleşme yapar isterse yapmaz, kiraya veren bunun için kendisini zorlayamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder