Bala Bala'da yağışlar sebebiyle 300 bin dönüm arazi olumsuz etkilendi

Bala'da yağışlar sebebiyle 300 bin dönüm arazi olumsuz etkilendi

Paylaş
Bala'da yağışlar sebebiyle 300 bin dönüm arazi olumsuz etkilendi

Bala'da yağışlar sebebiyle 300 bin dönüm arazi olumsuz etkilendi

Birol KARAKILIÇ/BALA (Ankara), (DHA)- ANKARA'da, 5 binin üzerinde çiftçinin bulunduğu Bala ilçesinde yağışların geç gelmesi sebebiyle bazı yerlerde kuraklık yaşanırken, bazı yerlerde ise son dönemlerde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle ekinler olumsuz etkilendi. 

1 milyon dönümün üzerinde hububat ekiminin gerçekleştiği Bala'da bazı bölgelerin bu yıl yeterince yağış alamaması sebebiyle ekilen arpa, buğday, aspir ve ay çekirdeği gibi ürünler olumsuz etkilenirken, son dönemlerde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle yaklaşık 300 bin dönüm arazi olumsuz etkilendi. 

'ÖN TESPİTLERE GÖRE DURUM İÇLER ACISI'

Bala Ziraat Odası Başkanı Okan Yalçın konuya ilişkin, "İlçemizde 5 binin üzerinde çiftçimiz tarafından 1 milyon dönümün üzerinde hububat ekimi gerçekleştiriliyor. Arpa ve buğday ağırlıklı olmakla birlikte; aspir, ay çekirdeği vb. ürün çeşitleri açısından Ankara'nın 25 ilçesi arasında alan bakımından üçüncü ve üretim bakımından ikinci sırada yer alıyoruz. Son zamanlardaki yoğun yağışlar üreticilerimizin yüzünü güldürmeye başlasa da bazı bölgelerimize yağışların gecikerek gelmesi sebebiyle 15 mahallemizdeki yaklaşık 300 bin dönüm arazi hasat yapılamayacak hale geldi. Köylerimizi ve araziyi bizzat dolaşarak yaptığımız ön tespitlere göre durum içler acısı. Sırapınar, Yeniyapanşeyhli, Aşağı Hacıbekir, Yukarı Hacıbekir, Bahçekaradalak Mahallesinin bir kısmı, Büyük Camili, Kesikköprü, Bektaşlı, Kuyular, Eğribasan, Küçükbıyık, Tepeköy, Tatarhöyük, Küçükcamili ve Sarıhöyük köylerimizin kuraklık; Yeniköy Mahallemizin ise sağanak ve dolunun etkisi altında kaldığını söyleyebilirim" açıklamasında bulundu. 

Bazı bölgelerde mantar ve pas hastalığı belirtileri tespit ettiklerini ifade eden Yalçın, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulunarak; etkilenen çiftçilerinin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve ayrıca etkilenen üreticiye tohumluk, mazot ve gübre desteğinin sağlanmasını istedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı