Kaş Tarihi camiler restore edilecek

Tarihi camiler restore edilecek

Paylaş
Tarihi camiler restore edilecek

Tarihi camiler restore edilecek

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesinde tarihi Süleyman Çavuş Camisi ve Lami Bey Camisi aslına uygun restore edilecek.

Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Kaş Belediyesi tarafından ilçede Cumhuriyet'in ilk yıllarının mimari izini taşıyan Süleyman Çavuş Camisi ile Kalkan Mahallesi'ndeki Lami Bey Camii'si aslına uygun restore edilecek. Tarihi sit alanı konumundaki 2 caminin restorasyon projesi, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Restorasyon ihalesi, Kaş Belediyesi tarafından yapıldı. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 145 bin 358 lira olan ihaleye, 13 firma katıldı. En ucuz fiyat olarak 2 milyon 227 bin 433 lira veren firma ihaleyi kazandı. İlgili firmaya Kaş Belediyesi tarafından yer teslimi yapıldı.

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, "Kaş'ın en eski camilerinden olan taş ve ahşap mimarinin özellikleriini taşıyan, koruma altındaki 2 camimizi aslına uygun olarak restore edeceğiz. İhale bedelinin yüzde 95'ini Antalya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, yüzde 5'ini Kaş Belediyesi karşılayacak. İki caminin restore işinin dışında, Kalkan Mahallemiz'deki Lami Bey Camisi'ne yeni minare yapılacak. İki caminin restorasyonu 28 Ocak 2023 tarihine kadar tamamlanmış olacak. Bu iki tarihi camimizi, yapılacak restorasyon çalışmaları ile geleceğe taşıyacağız" diye konuştu dedi.

İlçe merkezindeki Süleyman Çavuş Camisi, 1932 yılında Kaşlı hayırsever Süleyman Çavuş lakaplı, Süleyman Yıldırım tarafından yaptırıldı. Cumhuriyet Dönemi, taş ve ahşap mimari tarzının önemli örneklerinden biri olan tek minareli cami Birinci Derecede Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı konumunda. Kalkan Mahallesi'ndeki Lami Bey Camii 1881 yılında Kalkanlı Lami Bey tarafından inşa ettirildi. Taş ve ahşap olarak oldukça sade bir biçimde inşa edilen Lami Bey Camii Kalkan'ın en eski camisi olmasının yanında Osmanlı-Selçuklu mimarisinin özeliklerini taşıyor. Camide iki tane kitabe yer alıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı