Erdek Erdek’te organ bağış standı kuruldu

Erdek’te organ bağış standı kuruldu

Paylaş
Erdek’te organ bağış standı kuruldu

Erdek’te organ bağış standı kuruldu

Basri Tuncay ERTAN/ERDEK (Balıkesir), (DHA)-BALIKESİR’in Erdek ilçesinde, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Başhekimliği işbirliğiyle Organ Bağışı standı kuruldu. Vatandaşlara, stantta görevli sağlık personeli tarafından organ bağışı konusunda bilgi verildi.

Erdek Sağlık Müdürlüğü ile Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından, organ bağışı konusunda farkındalığı arttırmak adına Cumhuriyet Meydanı’nda organ bağış standı açıldı. Stantta, gönüllü olarak organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan gün boyunca organ ve doku bağışı alındı. Organ bağışında bulunan vatandaşların kayıtları yapıldı.

Düzenlenen tanıtımda vatandaşlara sağlık görevlileri tarafından organ naklinin önemi ve hangi durumlarda organ nakli yapılabilir, hangi organlar bağışlanabilir gibi konularda bilgi verilirken, Erdek Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada organ bağışının önemine dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, “Tedavisi sadece organ veya doku nakli ile mümkün olan hastalıklar her geçen gün artmakta ve de her geçen gün çok ciddi bir şekilde halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Organ yetmezliği olan hastalıklar başta böbrek yetmezliği dediğimiz diyalize giren hastalar, karaciğer yetmezliği hastaları, özellikle sirozlu karaciğer hastalığı olan ve karaciğer yetmezliği olan hastalar, ayrıca pankreas ve işte akciğer ve bağırsak bozukluklarında organ nakline başvuruyoruz. Organ nakli iki şekilde oluyor. Bunlardan biri canlı donörden, diğeri i kadavradan aldığımız organlar. Canlı donörden kişi hayattayken kendi isteğiyle organları başladığında özellikle böbrekte bunu çok kullanıyoruz. Eğer doku uygunluğu varsa böbrek yetmezliği olan bir hastaya, böbreğinin birisini vererek organ naklini gerçekleştiriyoruz. Özellikle kadavradan yapılan nakilleri biz biraz daha önemsiyoruz. Kadavra nakillerinde, kurum tarafından tıbben ölüm ispatlanıyorsa, organlar alınarak nakil bekleyen kişilere takılıyor. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği halkımızda, günümüzde çok fazla gözüküyor. Özellikle böbrek yetmezliği ülkemizde yaklaşık 65 bin kişide bulunmaktadır. Bu kişiler böbrek nakli yapıldığında, diyaliz makinesinden, diyaliz cihazından ve ciddi böbrek rahatsızlığından kurtuluyorlar” ifadelerine yer verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı