Merkez Profösör, kızının adını vererek toprakla buluşturduğu fidanın üçüncü yaş gününü kutladı

Profösör, kızının adını vererek toprakla buluşturduğu fidanın üçüncü yaş gününü kutladı

Paylaş
Profösör, kızının adını vererek toprakla buluşturduğu fidanın üçüncü yaş gününü kutladı

Profösör, kızının adını vererek toprakla buluşturduğu fidanın üçüncü yaş gününü kutladı

Muzaffer KOŞAN / ERZİNCAN, (DHA)- ERZİNCAN Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, 11 Kasım 2021 yılında başlatılan, 'Milli Ağaçlandırma Günü'nde, orman yangınları ile ilgili çalışmalardaki performansını yeni bir boyuta taşıdı. 3 yıl önce toprakla buluşturduğu ve 11 yaşındaki kızı 'Esma İdil'in adını verdiği fidanların bulunduğu araziye giden Kavukcu, fidanın üçüncü doğum gününü kutladı.
    Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, terör, şiddet, atık, israf, ölüm, koronavirüs, mülteci ve sonsuzluk gibi güncel sorunlar ile toplumsal olaylara dikkat çekmek için bugüne kadar birçok performans sundu. Orman yangınlarına dikkat çekmek için 2021 yılında başlattığı performans çalışmalarını Türkiye'nin 81 ilinde başlatılan '11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'ne taşıdı. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kampüsü'nde yapılan ağaç dikme etkinliği ve sonrası fidana yapılan doğum günleri ile ilginç bir çalışma yapan Mehmet Kavukcu, yine dikkatleri üzerine topladı.
       Valilik ve Binali Yıldırım Üniversitesi iş birliğinde, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, '11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde yeni bir performans gerçekleştirdi. 11 Kasım 2021 tarihinde başlayan süreçte; kendi diktiği fidanın doğum gününü kutladığı "Bir Bitki Bir Selfie: Doğum Günü Performansı" isimli çalışmasını gerçekleştirdi. Bu fidanı, kendi kızının adı olan 'Esma İdil' ve çevresindeki fidanları da 'Esma İdil'in arkadaşları' olarak isimlendiren Kavukcu, 11 Kasım 2022 tarihinde de okuldaki öğrenci ve arkadaşları ile birlikte fidanın ikinci yaş gününü kutlamak üzere selfieler çekerek yola çıktı. 2021 yılında, kendi diktiği fidana hediye olarak toprak götüren, geçen seneki performansında da ona getirdiği kozalakları hediye etti. Sanatçı, 2023 yılında gerçekleştirdiği performansında ise, 12 Kasım tarihinde olan kendi doğum günüyle fidanın doğum gününü birleştirerek kızının pastayla birlikte hediye verdiği kozalak ve yapraklarla başlayan sürecin ardından, fidanın üçüncü yaş gününü kutlayacağı çalışmasını, bitkiye dönük bir performansla tamamladı. Kavukcu, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi vurgulayan çalışmasının, insanlara özgü doğum günü kutlama geleneğini, kendi doğum günü ve fidanın doğum gününü birlikte kutlayarak insandan doğaya dönen bir ritüele dönüştürdüğünü belirtti.
        Kavukcu, Erzurum'dan Erzincan'a giderken yolculuğu sırasında; çalılar ve sonbahar renklerini bünyesinde barındıran yapraklar gibi doğada bulduğu malzemeleri kendi çalışma ilkeleri doğrultusunda toplayarak alışveriş filelerinin içerisinde taşıdı. Erzincan'a vardığında da önceki çalışmalarında görüldüğü gibi orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla yangından zarar görmüş bir ağacı; kimi zaman kaldırımda, kimi zamansa araç trafiğinin devam ettiği alanlarda sürüklediğine benzer şekilde bu kez; gerçekleştirdiği yolculuk sırasında topladığı doğal malzemelerle birlikte, vücuduna enso yetiştirme kabı yer alan fidanları bağlayarak kent merkezinden fidan dikim alanına kadar yürüdü. Sanatçı, vücudunu kaplayan doğal malzemeler ve çok sayıdaki fidan tüpleriyle adeta yürüyen fidanlığa dönüştü.
      Yürüyüşün ardından törende hazır bulunan protokol ve diğer katılımcılar, sanatçının vücudundan o fidanları keserek belirlenen bir bölgede toprağa diktiler. Sanatçı, gerçekleştirdiği bu kolektif çalışma; son dönemde, doğanın ve ağaçların insan yaşamındaki hayati önemini anlamak açısından; tüm yaşamın, toplumun ve tüm ekolojik sistemin de dönüşümünü simgeleyeceğini ve bitkileri insan yerine koyduğunu söyledi.(DHA)

FOTOĞRAF

Haberin Devamı