Merkez Vali, 15 bin koyun dağıtımını yetersiz buldu, 100 bin hedefi için projeyi 1 yıl uzattı

Vali, 15 bin koyun dağıtımını yetersiz buldu, 100 bin hedefi için projeyi 1 yıl uzattı

Paylaş
Vali, 15 bin koyun dağıtımını yetersiz buldu, 100 bin hedefi için projeyi 1 yıl uzattı

Vali, 15 bin koyun dağıtımını yetersiz buldu, 100 bin hedefi için projeyi 1 yıl uzattı

Volkan KARABAĞ/KARS, (DHA)- KARS'ta küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla Ziraat Bankası desteğiyle 2021'de başlatılan ve 'Köyümde Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var' projesinde 166 yetiştiriciye 15 bin 287 koyun dağıtılmasını yetersiz bulan Vali Ziya Polat, sayının 100 bine çıkarılması talimatını verdi. 2023 sonu itibarıyla bitecek projenin bir yıl daha devam etmesi için Ziraat Bankası Erzurum Bölge Yöneticisi Mehmet Ali Sarı ile protokol imzalayan Vali Polat, projenin çiftçilere iyi anlatılmasını istedi.
Kars'ta küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla 2021 yılında 'Köyümde Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var' projesi uygulanmaya başladı. Ziraat Bankası'nın da destek verdiği projeden şimdiye kadar 166 yetiştiriciye 26 milyon 632 bin 90 lira kredi karşılığında 15 bin 287 koyun dağıtımı yapıldı. 2023'ün sonunda tamamlanacak projede kredi miktarı ve hayvan dağıtımını yetersiz bulan Vali Ziya Polat, bir yıl daha uzatılması için Ziraat Bankası Erzurum Bölge Yöneticisi Mehmet Ali Sarı ile protokol imzaladı. Kredi miktarını 250 bin liradan 400 bin liraya çıkaran projenin 29 Aralık 2024'de uzatılmasını sağlayan Vali Polat, hedeflerinin 15 bin 287 olan hayvan sayısını 100 bine çıkarmak olduğunu söyledi. 
Vali Polat, "Proje kapsamında 15 bin hayvan dağıtmışız, çok düşük. Kars'ta bu projenin hedefi 100 bin. Onun için süresi dolan projenin 2024 yılı sonuna kadar uzatılması için ilgili bakanlığımız izin verdi. Arkadaşlarımız sahada tek tek dolaşıp köylümüze projemizi anlatacağız. Zaten devletimiz hayvancılığa ve tarıma destek veriyor. Bu desteğin de Ziraat Bankası'ndan olduğunu anlatacağız. Burası tarım ve hayvancılığın başkentlerinden birisi. Meralarımız, otlaklarımız ve güzel tesislerimiz var. Hayvan varlığımızı da arttırmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Bu projeyle inşallah 650 bin olan küçükbaş hayvan sayımızı 750 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İlk hedefimiz olarak bunu açıklamak lazım. Hedefimiz; üretmeye, ürettiğimizi iyi fiyatlara satmaya ve marka değeri olan ürünler. Hep söylüyoruz; Kars, karkas et anlamında Türkiye'de önde gelen illerden biri. Ancak marka anlamında biraz gerideyiz. Kars etinin de markaya dönüşmesi yolunda desteklerimiz olacak. Kars etinin raflarda yer almasını istiyoruz. Bir 'Kars kavurması', 'Kars sucuğu' şeklinde markaya dönüşmemiz lazım. Katma değeri Kars ve Karslının alması gerektiğini düşünüyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. İnşallah özel sektöre destek vererek, onları da bu işin içine ortak etmemiz lazım" diye konuştu.
Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, 2021 yılından itibaren uygulanan projeden 166 yetiştiriciye 26 milyon 632 bin 90 lira kredi kullandırıldığını bildirdi. Aydın, imzalanan protokolle daha önce 250 bin lira olan kredi limitinin 400 bin liraya çıkarıldığını bildirildi. 
Temel amaçlarının üreticiyi desteklemek ve toplam üretim miktarını arttırmak olduğunu ifade eden Ziraat Bankası Erzurum Bölge Yöneticisi Mehmet Ali Sarı, 2021 yılından itibaren uygulanan projenin uygulanan protokolle 2024 sonuna kadar uzatıldığını söyledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı