Eğirdir Eğirdir Gölü'nden kısıtlı su verilecek

Eğirdir Gölü'nden kısıtlı su verilecek

Paylaş
Eğirdir Gölü'nden kısıtlı su verilecek

Eğirdir Gölü'nden kısıtlı su verilecek

Kemal ERBEN/EĞİRDİR, (DHA)- EĞİRDİR Gölü havzasında 2021 yılında uygulanacak kısıtlı sulama programına ilişkin toplantı yapıldı.

DSİ 18. Bölge Müdürlüğü yöneticileri Eğirdir'de gerçekleşen toplantıda sulama kooperatifi başkanları ve köy muhtarlarıyla bir araya geldi. Toplantıya DSİ 18. Bölge Müdürü Yardımcısı Murat Çınar, Atabey Sulama Birliği Başkanı Celal Ceylan, Eğirdir Boğazova Sulama Birliği Başkanı Hüsrev Kalay, sulama kooperatifi başkanları ve köy muhtarlarına bilgilendirmelerde bulundu.

DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Murat Çınar, "Eğirdir Gölü'nden HES'lere bir gram su verilmiyor, Kovada kanalından çok az miktarda verdiğimiz su sadece tarımsal arazilerde kullanılacak miktarda. Bir diğer konu ise vatandaşlarımızın kulaktan dolma kaynağından bilgi almalarını istiyoruz. Aksu'da bulunan elektrik santraline Eğirdir Gölü'nden su verilmiyor, tam tersi Aksu'nun suyunu Eğirdir Gölü'ne akıtıyoruz, böylelikle Eğirdir Gölü susuz kalmıyor. Bildiğiniz gibi bu yıl çok kritik bir dönemi yaşıyoruz, o yüzden bölge müdürlüğü olarak tarımsal alanlarda kullanılacak su miktarını biz belirleyeceğiz. Yani bu uygulayacağımız kısıtlama ile Eğirdir Gölü'nü ayakta tutmayı planlıyoruz. Sizlerin desteğiyle kısıtlamalı da olsa sulamalarınızı yapacaksınız, tarımda kaliteyi yakalayacak zaman dilimlerinde suyunuzu vereceğiz, bu konuda da Eğirdir Boğazova Sulama Birliği yetkilileriyle istişare halinde olacaksınız" dedi.

Eğirdir Çay köyü muhtarı Emrah Özkan, "Türkiye'mizin 4/3'üne elma Eğirdir ilçesinden gidiyor. Şu anlık hiçbir sıkıntımız yok. Sulamada biraz azalmaya gideceğiz, tasarruf edeceğiz. Köylerimiz Eğirdir halkımız bu konuda ilgi ve alaka gösterecek. Bu konuda şunu da istiyoruz Eğirdir Çay köyü barajımızın bir an önce yapılmasını istiyoruz, böylelikle Eğirdir Gölü'müze büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Eğirdir Serpil köyü muhtarı Yaşar Demirbaş, "Eğirdir Gölü'müzü tasarruflu kullanma amaçlı yapılan çalışmalar ve programlar yapıldı. Bu sene tarım arazilerinin sulanmasında bir problem yaşamayacağız. Eğirdir Gölü'nün kurumasını arzu etmeyiz. Bazen halk arasında kendisini çevreci zannedenler Kovada Gölü'ne HES'lere su verildiğini söylüyor. Memleketin kaderiyle oynuyor. Hepimize çok ciddi manada görev düşüyor. Göl de bizim devlet de bizim memleket de bizim. DSİ başta olmak üzere yetkililer ince hesaplar yapıyor. Çok karamsar değiliz, çok da iyimser değiliz. 20-30 yıllık bir gölde eksilme var. Neticede bu bölgede tarımın bitmesi herkesi etkileyecek" dedi.

Eğirdir Yukarı Gökdere köyü muhtarı Ahmet Sarı da şöyle konuştu:

"İyi, verimli bir toplantı oldu, devlet- vatandaş işbirliğinin bir örneği bu. Bu yıl istediğimiz yağışları alamadık. Malum bu bölge elmacıdır. Onun için bu yıl genellikle sulamalarda tehlike arz etmiyor ama önlemi önceden almak bizler açısından daha iyi olacak. Biz muhtarlıklar, kooperatifler ve köylüler olarak bu kısıtlamalara uymak zorundayız. Bu günlerde uymazsak ağustos ayında daha çok sıkıntıya düşeceğiz. Eğirdir yüzde 80'i damlama sulamaya geçti. Suyumuz yeterli olacak eskiden 5 günde suluyorsak şimdi 8 günde sulayacağız. Bahar yağmurlarının olmaması da bu sıkıntıyı daha çok tetikledi. Mecburen el birliği yapacağız bu dar zamanda hastalık bir yandan, yağmursuzluk bir yandan el birliği ile bu sıkıntılı günleri atlatacağız."

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı