Eğirdir Elma iç kurduna 'feromon' çözümü

Elma iç kurduna 'feromon' çözümü

Paylaş
Elma iç kurduna 'feromon' çözümü

Elma iç kurduna 'feromon' çözümü

Kemal ERBEN/EĞİRDİR, (DHA) - TÜRKİYE'de elma üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştiği Isparta'da, iç kurdu zararlısına karşı deneme amaçlı 30 bahçede kullanılan feromon çubuklarıyla biyoteknik mücadele yönteminin ilaç kullanımını yüzde 70 azattığı belirlendi.

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen çalışma Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ve Isparta Genç İş İnsanları Derneği'nin (İGİAD) desteğiyle ilçedeki 30 bahçede denendi. Saha çalışmaları, projenin teknik sorumlusu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 yıldır devam eden çalışmanın sonuçları Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda üreticilerle paylaşıldı. Toplantıya Vali Ömer Seymenoğlu, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, MAREM Müdürü,Dr. Şerif Özongun, İGİAD Başkanı Osman Gökmen, muhtar ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda Prof. Dr. Karaca çiftçilerin elma üretiminde iç kurdu zararlısı için her hafta ilaç kullanmak zorunda kaldığını anlattı. Feromon çubuklarıyla yapılan biyoteknik mücadele sayesinde ilaç kullanımının yüzde 70 azaldığını vurgulayan Prof. Dr. Karaca, yöntemin hem çevresel hem de ekonomik olarak faydalarından bahsetti.

Vali Seymenoğlu ise şunları söyledi:

"Elma üretimini yeni projelerle geliştirmemiz gerekiyor. Bunlara açık olmadığımız takdirde önümüzdeki yıllarda elma üretimi liderliğini başka illere kaptırmış oluruz. Elma yetiştiriciliğinde ilaç kullanımı maliyeti yükselten bir unsur. Kullanmadığınız zaman da kalite düşüyor. Bu proje kimyasallara bir alternatif olarak yüzde 70 oranında kimyasal ilaç kullanımını düşürüyor. Konvansiyonel mücadelenin yanında projeyle getirilen biyoteknik mücadeleyi birlikte uyguladığımızda kendimce bir hesap yaptım, dekar başına maliyeti yüzde 20-25 aralığında düşürmüş oluyorsunuz. En önemlisi çevresel zararı da çok büyük oranda azaltmış oluyorsunuz."

Toplantıda bahçelerinde feromon çubukları kullanan çiftçiler, çubukların yüzde 100'e yakın iç kurdu zararlısına karşı başarılı olduğunu anlattı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı