Tire Tire’deki nekropol alanı koruma altına alındı

Tire’deki nekropol alanı koruma altına alındı

Paylaş
Tire’deki nekropol alanı koruma altına alındı

Tire’deki nekropol alanı koruma altına alındı

Kenan YEŞİL / İZMİR, (DHA)-İzmir’de, Tire ilçesi Turan Mahallesinde bulunan nekropol alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararı ile 1’inci derece arkeolojik SİT alanı ile edilerek koruma altına alındı. Karar bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

İzmir’in Tire ilçesi, Turan Mahallesi, Paşayeri mevkii 1 ada 44 ve 46 parsellerde bulunan özel mülkiyete ait nekropol alanı (Arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge) Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararı ile koruma altına alındı. Bölgede yapılan inceleme sonrasında uzman raporu hazırlandı. Uzman raporlarının incelenmesinin ardından, Turan Mahallesi 1 ada 44 parselde bulunan nekropol alanı sınırları belirlenerek 1’inci derece arkeolojik SİT alanı, 1 ada 46 parselde bulunan taşınmazın ise yüzey buluntuları dikkate alınarak 3’üncü derece arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildi. Alanda bulunan buluntuların ilgili müze müdürlüğünce uygun bir yere taşınmasına, kaçak kazı çukurların müze müdürlüğü denetiminde ilgili belediyesince kapatılmasına ve her türlü kaçak kazıların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi. Karar bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

YAPILAŞMAYA İZİN YOK

Koruma amaçlı imar planlarının yapılıncaya kadar geçiş dönemin koruma esasları ve kullanım koşulları olarak 1’inci derece arkeolojik SİT alanlarında, yapılaşmaya izin verilmemesine, bilimsel kazı dışında hiçbir kazı yapılamayacağı belirtildi. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak altyapı çalışmalarının müze müdürlüğü veya kazı başkanı görüşüyle Koruma Bölge Kurulu'nda değerlendirilmesine, bölgeden taş, toprak kum alınmamasına ve maden ocakları açılmaması yanı sıra atık malzeme dökülmemesine karar verildi.(DHA)

 

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı