Kahramanmaraş Yol yapıldı, zeytin hasadı yüzde 500 arttı

Yol yapıldı, zeytin hasadı yüzde 500 arttı

Paylaş
Yol yapıldı, zeytin hasadı yüzde 500 arttı

Yol yapıldı, zeytin hasadı yüzde 500 arttı

İskender ZENGİN/ANDIRIN(Kahramanmaraş), (DHA)- KAHAMANMARAŞ'ın Andırın ilçesinin Alanlı Mahallesi'ndeki ormanlık alanda toplanan zeytinleri kayık ve at sırtında taşıyan çiftçinin çilesi, Andırın Belediyesi'nin yaptığı 5 kilometrelik yol ile sona erdi. Yolun yapılmasıyla birlikte ağaçlardaki zeytinlerin tamamı toplanmaya başladı ve bu da hasadı yüzde 500 artırdı.
Yaklaşık 100 yıl önce Alanlı Mahallesi'nin ormanlık alanına dikilen zeytin ağaçları, aradan geçen yılda mahalle sakinlerinin en büyük geçim kaynaklarından biri oldu. Ancak çiftçiler, zeytinlerin bulunduğu 1500 dönümlük alandan topladıkları zeytinleri önce at ve eşek sırtında Berke Barajı Göleti'ne indiriyor, buradan da kayıklarla gölet kenarına çıkardıktan sonra traktörle evlerine taşıyordu. Çiftçilerin yaşadıkları bu zorluklar, Andırın Belediyesi'nin geçen yıl yapımına başladığı yol ile tarihe karıştı. Engebeli arazi şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle yapıldığı yol hasattan öne tamamlandı.

"5 BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ"

Yolun yapılmasıyla birlikte çiftçiler zeytin ağaçlarının yanına traktörleriyle gitti. Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan da bu yılki zeytin hasadına katılıp çiftçilerle zeytin topladı. Doğan, yolun bölge için çok önemli olduğunu, ilerleyen zamanlarda yolu daha da genişletmeyi planladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Zeytin alanları geniş vadilerde ve sarp yerlerde olduğu için üretimde büyük sıkıntılar yaşayan Mahallelinin yol talebini karşılıksız bırakmayarak yaklaşık 5 kilometrelik bir yol yaptık, şimdi ise yüzde yüz kapasite ile zeytinlerini toplayarak taşıma derdinden kurtuldular, daha önce ancak bin ton ürün alabiliyorlardı, şimdi ise 5 bin tona dayandığını görüyoruz, ileriki aylarda daha kapsamlı bir yol çalışması yaparak üretimi 10 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz, üreticilerimize hayırlı ve kazasız belasız bir hasat mevsimi diliyorum."

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Çiftçiler de yolun yapılmasının sevincini yaşıyor. Daha önceki yıllarda birçoğunu ağaçlarda bırakmak zorunda kaldıklarını belirten çiftçilerden Gülnar Kolukısaoğlu, yolun işlerini çok kolaylaştırdığını belirterek, "Daha önce ürünlerimizi yol olmadığı için götüremiyorduk. Zaten engebeli bir alanda hasat yapıyoruz, topladığımız zeytinleri sırtımızda ya da atlarla taşımak zorunda kalıyorduk ancak belediyemiz 5 kilometrelik bir yol yaptı, sıkıntılarımızdan kurtulduk. Daha önce ürünlerimizin yaklaşık yüzde 10’unu toplayabiliyorduk şimdi ise neredeyse yüzde 90’ını topluyoruz. Allah devletimize milletimize zeval vermesin" dedi.

İbrahim Bozdoğan ise, Belediye Başkanı Ahmet Doğan'a teşekkür ederken, 5 kilometrelik yolun kendileri için müthiş bir hizmet olduğunu belirtti. Bozdoğan, "Önceleri 5 ton zeytin topluyordum ama topladığım zeytinleri götürmek çok sıkıntıydı. Kayıkla zor şartlar altında ürünlerimizi değerlendirmeye çalışıyorduk ancak şimdilerde 20 ton ürün alıyorum, bu da ekonomik yönden beni çok rahatlattı. Mahallemizdeki insanların bir çoğu yol olmadığı için mahalleye gelmiyordu ancak şimdi mahalleye dönüşler başladı. Neredeyse göç eden insanların tümü geri geldiler. Siz gazeteciler de çektiğimiz sıkıntıları geçen yıl gündeme getirdiniz ve yolumuz yapıldı, sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.

FOTOGRAFLI

Haberin Devamı