Lüleburgaz Kırklareli'de ürün ekilişi İHA'larla kontrol edilecek

Kırklareli'de ürün ekilişi İHA'larla kontrol edilecek

Paylaş
Kırklareli'de ürün ekilişi İHA'larla kontrol edilecek

Kırklareli'de ürün ekilişi İHA'larla kontrol edilecek

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ'nin Lüleburgaz ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ürün ekiliş kontrollerinde, üzümde dekolte tahminlerinde, mera ıslah çalışmalarında, yasa dışı balık avcılığı denetiminde, doğal afetler ve diğer zararlıların tespitinde ve su kaynaklarının doğru kullanımı alanında İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanılacak.

Lüleburgaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün, 'Kırklareli Tarımında Teknolojik Dönüşüm; İnsansız Hava Araçları (İHA1) Pilotluk Lisansı Eğitimi projesi Trakya Kalkınma Ajansı'ndan destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı ile Lüleburgaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında Tekirdağ'da sözleşme imzalandı. Trakya Kalkınma Ajansı'nın Teknik Destek Eylül-Ekim dönemi başvuruları sonucu başarılı bulunan projede Pilotluk Lisansı Eğitimi alacak olan personel, bu araçları yasadışı balık avcılığından, rekolte tahminine, doğal afet zararlarının tespitinden su kaynaklarının doğru kullanımına kadar pek çok alanda kullanabilecek.

Proje çerçevesinde proje ortağı olan Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde Tarım ve Orman Müdürlüğü personeline 36 saatlik İHA1 Pilotluk Lisans Eğitimi verilecek. 36 saatlik eğitimi tamamlayan personel, teknoloji ile tarımsal üretimin bütünleştiği 'hassas tarım' uygulamalarında insansız hava araçlarından yararlanacak. İzmir, Manisa, Aydın, Bursa gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde kullanılan insansız hava araçları, Lüleburgaz'da da ürün ekiliş kontrollerinde, üzümde rekolte tahmininde, mera ıslah çalışmalarında, yasadışı balık avcılığı denetiminde, doğal afetler ve diğer zararların tespitinde ve su kaynaklarının doğru kullanımı alanında kullanılabilecek. Ağırlığı 4 ila 25 kilogram arasında olan insansız hava araçları, hem enerjiden zamana kadar pek çok alanda tasarruf sağlanmasına da imkan tanıyacak. Lüleburgaz'da 43 bin dekar sulu, 760 bin dekar susuz ekili alan ve 53 bin dekar mera alanı olduğu düşünüldüğünde insansız hava araçlarının müdürlüğün tarımsal faaliyetlerine büyük katkısı olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı