Manisa Manisa'da Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi açıldı

Manisa'da Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi açıldı

Paylaş
Manisa'da Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi açıldı

Manisa'da Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi açıldı

MANİSA, (DHA)-MANİSA Büyükşehir Belediyesi'nin Salihli Belediyesi iş birliğiyle restore ettiği ve müze olarak hizmete kazandırdığı Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi'nin açılışı törenle gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tarihe saygı projeleriyle her zaman öne çıkan belediye olduklarını dile getirip, "Topluma mal olmuş böyle önemli bir yapıyı yeniden gün yüzüne çıkarmak, restore etmek ve burayı müze olarak halkımızın ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Salihli ilçesine bağlı Adala Mahallesi'nde bulunan ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karargah olarak kullandığı tarihi yapının restorasyonu tamamlandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Salihli Belediyesi ve Jeopark Belediyeler Birliği iş birliğinde yapılan restorasyon sonrasında bir tarihi değer daha gün yüzüne çıkarıldı. Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete kazandırılan yapının açılış törenine; Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün yanı sıra AK Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, eşi Sevgi Kayda, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, MHP Manisa İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Ülkü Ocakları İl Başkanı Emirhan Sallıtepe, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak siyasi parti ve ülkü ocakları ilçe başkanları ile vatandaşlar yer aldı. Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törende konuşan Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, "Böyle önemli bir günde birlikte bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cengiz Başkanım ve Zeki Başkanım bu bina ile ilgili epey mesai harcadılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'HIZLA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK'

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Ebedi liderimiz öncülüğünde, 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'dan yakılan milli mücadele ateşi, 9 Eylül 1922'de düşmanın İzmir'in serin sularıyla tanışmasıyla birlikte zaferle sonuçlanmış ve büyük Türk Milleti yepyeni bir tarih yazmıştı. Ömrünü Türk milletine adayan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, tarih kaynaklarında bulunan bilgilere göre düşmanı denize dökmeden önce son toplantısını bu tarihi binada yapmış. Büyük önderimizle birlikte İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Halide Edip Adıvar burada toplanarak son kararları almışlar. Değerli başkanlarımızla aldığımız karar doğrultusunda tarihe tanıklık etmiş olan bu yapının restore edilerek, yeniden kültür mirasımıza dahil edilmesi için hızla çalışmalara başladık" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ÇALIŞMALARIMIZI NOKTALADIK'

Türk tarihi için önem taşıyan binanın restorasyonu için önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirten Ergün, "Restorasyon çalışmalarımızı tamamladık. Restorasyon çalışmalarının ardından iç mekanla alakalı uygulama ihalesini yaptık ve müzenin konsepti üzerinde çalışmalarımızı noktaladık. Tarihçilerimizle görüşmeler, binanın kullanılış şekli ve büyük önderimizin kalmasıyla ilgili gerekli belgelerin de toplanmasıyla burayı Atatürk Müzesi olarak halkımızın hizmetine açıyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Tarihe Saygı projelerimizle her zaman ön plana çıkmış bir belediyeyiz. Topluma mal olmuş böyle önemli bir yapıyı yeniden gün yüzüne çıkarmak, restore etmek ve burayı müze olarak halkımızın ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor" dedi.

'MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE ARKADAŞLARINDAN ALLAH RAZI OLSUN'

AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da "Arkamızda görmüş olduğumuz bina tamamen simgesel bir bina ve manevi bir değeri var. Anadolu coğrafyasını düşmandan kurtardığımız Kurtuluş Savaşı'nın son hamlesi ile ilgili bir mekan. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarından Allah razı olsun. Mekanları cennet olsun. Çünkü bu vatanı bize hediye ettiler. Bu sayede böyle huzurlu ve rahat yaşıyoruz. Bu huzuru ve birlikteliği devam ettirmek, bu vatanı parçalatmamak ve bu emaneti korumak bizim en büyük görevimiz. Buranın bölgeye de katkı sağlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Protokol konuşmalarının ardından tarihi yapının açılış kurdelesi kesilerek, Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi olarak kazandırılan müzenin içi gezildi ve tarihçiler tarafından bilgiler verildi.(DHA)

FOTOĞRAFLI