Derik Derik zeytini için gastronomi çalıştayı

Derik zeytini için gastronomi çalıştayı

Paylaş
Derik zeytini için gastronomi çalıştayı

Derik zeytini için gastronomi çalıştayı

Emrullah KARAKAŞ/DERİK (Mardin), (DHA)- MARDİN’in Derik ilçesinde ‘Derik Zeytin Çalıştayı ve Zeytin Temalı Gastronomi Programı’ için açılış töreni düzenlendi.
Valilik, Derik Kaymakamlığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Derik Belediyesi, Dicle Kalkınma Ajansı ve Artuklu Üniversitesi ortaklığında ‘Derik Zeytin Çalıştayı ve Zeytin Temalı Gastronomi Programı’ için açılış töreni düzenlendi. Cevizpınar Mahallesi’ndeki Gençlik ve Spor Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen ve 3 gün sürecek törene Vali Mahmut Demirtaş, Kilis Valisi Recep Soytürk, Derik Kaymakamı Evren Çakır, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, şefler, gastronomi yazarları ile vatandaşlar katıldı.
Programda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, turizmi gastronomi ile destekleyerek ülkenin önemli gastronomi rotalarından biri olmak için tanıtım çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Mardin’in turizm pastasından payını her geçen gün artırması için turizm altyapısının ve konaklama imkanlarının geliştirilmesi, festival, etkinlik ve fuar organizasyonlarının çoğaltılması gibi her türlü enstrümanı kullanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de Mardin’in gastronomi öğelerini üniversitemiz, sivil toplum örgütlerimiz ve iş dünyamızın işbirliğinde tanıtmaya, bilinirliğini artırmaya devam edeceğiz. Mardin’in paha biçilmez lezzetlerini, kentimizi ziyarete gelenlerle buluşturacağız. Derik’te, 11 bin 660 dekar alanda gerçekleştirdiğimiz zeytin yetiştiriciliğimizin son durumunu hep birlikte değerlendireceğiz. 2022’de 169 çiftçiye 144 bin 556 adet yüzde 75 hibeli zeytin fidanı dağıtımını tamamladık, 2. etap için başvurularını almaya devam ediyoruz. Yine aynı proje kapsamında kentimizde zeytinciliğin geliştirilmesine yönelik olarak yeni bahçelerin kurulmasını sağlıyoruz. Yaşlanmış ağaçlarda gençleştirme budaması, hastalık ve zararlılara karşı mücadele ile verimin arttırılması için gerekli çalışmalarımızı da aralıksız sürdürüyoruz. Derik zeytinin ülkemiz tarafından bilineceği, tanınacağı, tercih edileceği ve bir Mardin markası olarak raflardaki yerini alacağı zamana kadar çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.
Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan ise, etkinliğin Derik zeytininin tanıtımında faydalı olacağını ifade ederek, “Çok güzel bir etkinlik düzenlendi. Bu etkinliğin temel amacı tabii ki tekrar Derik zeytinini, zeytinyağının önemini ve bütün yurt ve yurt dışına tanıtımı olacaktır. Değerli akademisyen ve bu alanda uzman gastronomi şeflerimizle beraber güzel bir etkinlik olacak” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberin Devamı