Nevşehir Nevşehir'de restorasyonu tamamlanan Kurşunlu Cami, ibadete açıldı

Nevşehir'de restorasyonu tamamlanan Kurşunlu Cami, ibadete açıldı

Paylaş
Nevşehir'de restorasyonu tamamlanan Kurşunlu Cami, ibadete açıldı

Nevşehir'de restorasyonu tamamlanan Kurşunlu Cami, ibadete açıldı

Ahmet KORKMAZER/ NEVŞEHİR(DHA)- NEVŞEHİR'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 45 aylık bir çalışma ile restorasyonu tamamlanan Damat İbrahimpaşa Külliyesi içerisindeki tarihi Kurşunlu Cami, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.
1726 yılında Osmanlı İmparatorluğunun Anadolu’da vakıf geleneğine bağımlı bir şekilde oluşturduğu ve içerisinde Sıbyan Mektebi, medrese, hamam, cami ve kervansaraydan oluşan yapı zinciri içerisinde yer alan Kurşunlu Caminde 2018 yılının temmuz ayında başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlandı. Kurşunlu Caminin yeniden ibadete açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, "Bu çalışma sadece bir bina restorasyonu değil. Bu sadece Nevşehir’e ve bu topraklara da ait değil. İstanbul’dan 1700’lü yıllarda buraya gelerek yepyeni bir şehircilik anlayışıyla dünyaya medeniyet mesajı da vermiş olundu. Bu çalışmayı tarihi boyutlarıyla da tefekkür etmemiz lazım. Anadolu’da birçok savaşla mücadele ederken huzurlu ve müreffeh bir sistem kurarak aslında dünyaya yeni bir kentlilik mesajı vermiştir. Matbaayı getirmiş, teknoloji hamleleri başlatmış ama maalesef siyasi çekişmelerle katletmişler. Sadece basit bir Lale Devri deyip geçiştirmemek lazım, Damat İbrahim Paşa, batıya da doğruya da 'biz medeniyetin sahibiyiz' mesajını veren paşaydı" diye konuştu.
Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran ve Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un da katıldığı törende daha sonra Nevşehir Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya’nın yaptığı duanın ardından tarihi cami ibadete açıldı. (DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberin Devamı