Merkez 6 sektöre 66 milyon Euro'luk hibe programı

6 sektöre 66 milyon Euro'luk hibe programı

Paylaş
6 sektöre 66 milyon Euro'luk hibe programı

6 sektöre 66 milyon Euro'luk hibe programı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aksaray İl Koordinatörü Salih Karlı, 2024-2030 dönemini kapsayan ve Türkiye'nin 81 ilinde ilk defa faaliyete geçen ilk çağrı ilanıyla 6 farklı sektöre 66 milyon Euro'luk hibe programını uygulayacaklarını belirterek, "Süt, et işleme fabrikalarının kurulması, meyve paketlenmesi, soğuk hava depoları, su ürünlerinin işlenmesine ve pazarlanmasına destek veriyoruz. Bir de yumurta sektöründe sıvı ve katı toz yumurtanın imalatına işletmesine destek veriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Niğde'de geçtiğimiz ay içerisinde kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Niğde İl Koordinatörlüğü tarafından yapılacak proje çağrıları ve hibeleri hakkında Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda IPARD III Birinci Çağrı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Cahit Çelik, Tarım İl Müdürü Asım Baş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aksaray İl Koordinatörü Salih Karlı, Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, paydaş kurumların temsilcileri, oda başkanları ve çiftçiler katıldı. Projelerin 5 Nisan tarihi itibariyle alınmaya başlanılacağını belirten TDKD Aksaray İl Koordinatörü Salih Karlı, 9 Mayıs'a kadar başvuruların yapılabileceğini kaydetti. Karlı, "2024-2030 dönemini kapsayan ve Türkiye'nin 81 ilinde ilk defa faaliyete geçen ilk çağrı ilanımızla 6 farklı sektöre 66 milyon Euro'luk hibe programını uygulamaya başlayacağız. Süt, et işleme fabrikalarının kurulması, meyve paketlenmesi, soğuk hava depoları, su ürünlerinin işlenmesine ve pazarlanmasına destek veriyoruz. Bir de yumurta sektöründe sıvı ve katı toz yumurtanın imalatına işletmesine destek veriyoruz. Destek oranımız yüzde 50 ile 70 arasında değişiyor. 5 Nisan’da proje kabulüne başlıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Vali Çelik ise tarım ve kırsal kalkınmanın önemine vurgu yaparak, "Niğde tarımın başkenti. Türkiye'de söz sahibi olan bir iliz. Hayvancılık alanına baktığımız zaman da büyük işletmeler göğsümüzü kabartıyor. Daha önceki programlara baktığımız zaman Niğde’de çok iyi projeler yapılıyor. Son 5 yıl içerisinde Niğde’den Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı'nda toplam 867 proje desteklenerek 185 milyon TL hibe ödemesi yapılmış. 400 milyon TL değerinde yatırım gerçekleştirilerek 4 bin 000 kişiye istihdam sağlanmıştır. Bireysel sulama hibe desteklerinde de 3 bin 169 projeye 201 milyon TL Hibe ödemesi yapılmıştır. Uzman Eller Projesi için 24 projeye toplam 5.9 milyon TL hibe verilmiştir. Genç Çiftçi Projesi için 531 projeye toplam 15.9 milyon TL hibe verilmiştir. Kop Ahır Ağıl Projeleri'nde ise 94 projeye toplam 14.1 milyon TL hibe verilmiştir. Niğde’ye son 5 yılda kırsal kalkınma destekleri çerçevesinde toplamda 422 milyon TL hibe desteği verilmiştir. Bu program kapsamında da Niğde'den çok güzel projeler çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından yapılan sunum ve karşılıklı fikir alışverişi ile sona erdi.

(DHA)

FOTOĞRAFLI