Ordu Üretilen bal kadar piyasada yapay ürün var

Üretilen bal kadar piyasada yapay ürün var

Paylaş
Üretilen bal kadar piyasada yapay ürün var

Üretilen bal kadar piyasada yapay ürün var

Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA) – ORDU Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, Türkiye’de üretilen bal kadar piyasada sahte bal olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de 8 milyon kovan var. Üretilen bal da 108 bin ton. Normalde nüfus başına 1 kilo 200 gram gibi bal düşüyor ama marketlerde ve büyük fabrikalarda bal bitmiyor. Üretilen bal kadar da piyasada yapay ürün var” dedi.

Dünyada bal üretiminde önemli bir sırada yer alan Türkiye'de en çok üretimin yapıldığı Ordu’da, merdiven altında yapılan üretim, üreticileri mağdur ediyor. Yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı arıcının bulunduğu Ordu'da geçen sezon üretilen ballar, arıcıların elinde kaldı. Arıcıların bal üretimi yapmak için memleketin en ücra noktalarına gittiğini belirten Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bu sezon için 1 kilo balın maliyetini 126 lira olarak belirlendiğini ancak market raflarında 50 liraya satılan ürünler olduğunu söyledi. Market raflarında bu tür ürünlerin yer alması nedeni ile arıcıların ürettiği balların hak ettiği değeri alamadığını kaydeden Çiftçi, “Türkiye’de 8 milyon kovan var. Üretilen bal da 108 bin ton. Bugün baktığımızda 85 milyon nüfusuz. Normalde nüfus başına 1 kilo 200 gram gibi bal düşüyor ama marketlerde ve büyük fabrikalarda bal bitmiyor. Sürekli bal olmuş oluyor. Üretilen bal kadar da piyasada yapay ürün var” diye konuştu.

‘FARKLI ÜRETİMLER İLE BAL OLMUŞ OLSA, KENDİ EVİMİZİN BAHÇESİNDE ÜRETİRİZ’

Çiftçi, insanların balı şifa niyeti ile aldığını söyleyerek, “Bizim arıcılarımız bal üretmek için Türkiye’nin 45-50 iline gidip mücadele veriyorlar. Biz balın şifa kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Bu şifa kaynağının insanlara en yararlı ürünün de arıların yaptığı bal olduğunu düşünüyoruz. Ne olduğu belirsiz ürünlerin bal adı altında satılmaması için bakanlığımızdan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle ‘Arım Balım Peteğim Projesi’ kapsamında 10 milyon euro harcanarak 2018 yılında bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı kurulduğunu da hatırlatan Çiftçi, tesiste yapılan incelemelerde birliklerine bağlı arıcılardan alınan ballarda bugüne kadar sıkıntı olmadığını söyledi. Türkiye’deki balların tamamının söz konusu tesiste paketlenmediğine de dikkat çeken Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buraya gelen ballar arıcılarımızdan gelen ballar. Biz buraya getirdiğimiz balların numunelerini yaylalarda alıyoruz. Bakanlığımızın laboratuvarına veriyoruz. Gerekli analizler yapıldıktan sonra uygun olan balları bize bildiriyorlar. Biz de o balları alıp buraya getiriyoruz. Uygun olmayan hiçbir balı buraya getirmiyoruz. Bizim arıcılarımızın ürettiği ballarda şu ana kadar büyük bir sıkıntıya denk gelmedik.”

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, İngiltere, Almanya ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye son 6 yılda 1300 ton bal ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı