Merkez Trabzon’da kentsel dönüşüm enkazında deprem tatbikatı

Trabzon’da kentsel dönüşüm enkazında deprem tatbikatı

Paylaş
Trabzon’da kentsel dönüşüm enkazında deprem tatbikatı

Trabzon’da kentsel dönüşüm enkazında deprem tatbikatı

Aleyna KESKİN/TRABZON,(DHA)- TRABZON’da Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı öncülüğünde kentsel dönüşüm için yıkılan eski otogar binası enkazında arama kurtarma kuruluşlarının da katılımıyla deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikatta, senaryo gereği yıkılan binanın enkazında kalan depremzedelere ulaşılmaya çalışıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı öncülüğünde KIZILAY, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği (ANDA), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Trabzon Afet Gönüllüleri Arama ve Kurtarma Derneği’nin (TAKAT) katılımı ile Değirmendere Mahallesi’nde bulunan ve kentsel dönüşüm için yıkımı yapılan eski otogar binasının enkazında deprem tatbikatı düzenlendi. 53 kişilik ekip ve İtfaiye daire başkanlığına ait Belçika Malinois cinsi K-9 arama köpeği ‘Rita’ ile düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği depremde yıkılan binanın enkazında kalan depremzedelere ulaşılmaya çalışıldı. Gerçeğini aratmayan tatbikatta; yıkılan binanın olduğu alana gelen ekipler operasyon öncesi brifing ve teknik hazırlıklarını yaparak arama kurtarma çalışmalarını başlattı. Tatbikat da sessizlik sağlanarak cihaz ile dinlemeler, kurtarılan 4 yaralının ve bir ölünün dışarıya tahliyeleri, odalar arası geçişlerin sağlanabilmesi için jeneratörlerle çalışan makineler ile duvarların açılması sağlandı.

‘EKİPLERİN BİRBİRLERİNİ TANIMASI İÇİN BU TÜR ORGANİZASYONLARA ÖNEM VERİYORUZ’

6 Şubat’ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından afet durumlarında ekiplerin hazır olması için tatbikatları ve eğitimleri sıklaştırdıklarını belirten Trabzon İtfaiye Müdahale Şube Müdürü Fatih Yardımcı, “6 Şubat depremlerinden sonra sahada çalışan ekiplerin koordinasyonu, çalışan gönüllülerin ya da kamu görevlilerinin karşılıklı birbirlerini tanıması açısından bu tür organizasyonlara önem veriyoruz. Ve çalışmalarımı değişik çeşitli analarda tekrarlamaya çalışıyoruz. Daha önce ormanda, doğada arama kurtarma ile ilgili aynı ekiplerle bir organizasyon yaptık. Bu organizasyonun ikinci etabı olarak gördüğümüz kentsel arama kurtarma ile ilgili bir çalışma gerçekleştireceğiz. Yapılan çalışmaya 53 personel katılıyor, 5 sivil toplum kuruluşu ve itfaiye arama kurtarma ekipleriyle beraber arama kurtarma köpeğimiz de dahil olmak üzere bir tatbikat gerçekleştireceğiz. Gerçekleştirilen tatbikatta ölü ya da canlı ulaşılan kişilerin tahliyesi yapılacak ilk yardımın ya da acil yardımın türü ekiplerin kendi aralarında bilgi paylaşımı, kurtarma ve organizasyonun sağlıklı yürümesi adına bir süreç yürüteceğiz. Umut ediyorum ki kazasız, belasız ve faydalı bir şekilde faaliyeti tamamlayacağız” dedi.

‘BU GİBİ ALANLARDA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Arama köpeği Rita’nın eğitmeni İsmail Ersoy, “Ekip arkadaşım Rita canlı insan arama köpeği. Bu tarz tatbikatları çok fazla yapamıyoruz. Yaptığımızda köpeğimiz ekip çalışmalarına uyum sağlasın diye kalabalık ortamda yapmaya özen gösteriyoruz. Kentsel dönüşüm alanlarında yıkılan binalarda çalışmaları ve köpeğimizin eğitimlerini sürdürüyoruz. Rita sertifikalı ve ödüllü bir köpek. 3 yıldır köpeğimizi bu çalışmalar için eğitiyorum. Bu gibi alanlarda bizim için çok önemli. Çünkü herhangi bir deprem anında direk buradan çıkış yapıyoruz” diye konuştu.

‘6 ŞUBAT’TA YAŞANAN DEPREMİN ENKAZLARINI ANIMSATIYOR’

ANDA Derneği Trabzon İl Başkanı Yunus Ersoy da, “Bu enkazda 6 Şubat’ta yaşanan depremin enkazlarını anımsatıyor. Biraz üzücü. Ama çalışma ortamı açısından birebir gibi. Benzer olduğu içinde arkadaşlarımızla koordineli çalışıp güzel bir çalışma yapacağımıza eminim” şeklinde konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı