Merkez Trabzon'da tarihi konağa 'müze olsun' talebi

Trabzon'da tarihi konağa 'müze olsun' talebi

Paylaş
Trabzon'da tarihi konağa 'müze olsun' talebi

Trabzon'da tarihi konağa 'müze olsun' talebi

Selçuk BAŞAR/TRABZON,(DHA)- TRABZON'da akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizmciler, 18’inci yüzyılda kentte inşa edilen kargir yapıya sahip, kız meslek lisesi olarak hizmet veren 4 katlı Nemlizade konağının, müze haline dönüştürülmesi talebiyle ortak bildiri yayınladı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve turizm işletmecileri, Gazipaşa Mahallesi’nde 18’inci yüzyılda inşa edilen Nemlizade konağının, müze haline dönüştürülüp, bölge turizmine katkı sunması için ortak bildiri yayınladı. Grup adına ortak bildiriyi okuyan Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, konağın tarihi öneme sahip olduğunu belirterek, “Yerli ve yabancı 1,5 milyona yakın turist ağırlayan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim bir şehir olan Trabzon’da,  nitelikli bir arkeoloji, etnografı, resim plastik sanatlar müzesi olmayışı büyük bir eksiktir. Kültür ve turizminde, kentlerin en önemli ve olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden birisinin, kentin kültür ve tarihi eserlerinin sergilendiği müzeler olduğu herkesin malumudur. Mimari yapısı ve sergileme kapasitesi ile Nemlizade konağı, geçici tahsis ile müze olmaya en uygun yapıdır” dedi.

‘TRABZON HALKI ADINA ORTAK TALEBİMİZDİR’

Nemlizade konağının Trabzon Müzesi olarak açılmasını istediklerini söyleyen Aksu, “Nemlizade konağı, konumu itibari ile Boztepe’nin turist ziyaretçi yoğunluğunu, Kızlar Manastırı üzerinden şehir merkezi, meydana ve devamında Pazarkapı’ya aktarma potansiyeli ile kilit bir konumdadır. Boztepe’deki turist yoğunluğunu şehir merkezi ve kent içine aktararak kent içi ekonomiye katkı sağlanması için Nemlizade konağı son bir fırsattır. Nemlizade konağının, gerekli çevresel, altyapı düzenlemeleri, depolama, içerik,  sergileme, interaktif eğitim alanları ve iç yapı tasarım ve uygulama projeleri ile birlikte, eğitici müze konseptli, uzmanların belirleyeceği içerik ile Trabzon Müzesi’ne dönüştürülmesi, Trabzon halkı adına ortak talebimizdir” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı