Gevaş Gevaş fasulyesine coğrafi işaret tescili

Gevaş fasulyesine coğrafi işaret tescili

Paylaş
Gevaş fasulyesine coğrafi işaret tescili

Gevaş fasulyesine coğrafi işaret tescili

Behçet DALMAZ/VAN,(DHA)- VAN'ın Gevaş ilçesinde, üretilen Gevaş fasulyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldı. Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer, yaptıkları başvurunun onaylanmasına son derece sevindiklerini belirtti. 
Gevaş ilçesinde yetiştirilen taze tüketime uygun, kılçıksız, etli, sulu ve gevrek olmasıyla damakta eşsiz bir tat bırakan fasulye, TÜRKPATENT coğrafi işaret tescili aldı. Van Ticaret Borsası tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusunun tescillenmesi, en çok ilçede tarım ile uğraşan çiftçileri sevindirirken, Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer, açıklama yaptı.

Süer, tescil için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini belirterek, “20 yıl önce yapılsaydı Gevaş, bugün farklı bir yerde olacaktı. Zararın neresinden dönülürse kardır misali. Üniversite hocalarımızla beraber böyle bir çalışma yaptık. Bundan sonra artık daha fazla çiftçilerimizin yanında olacağız, onlara destek sunacağız. Bu ürünün piyasaya tanıtılması için onu daha fazla sahiplenecek, diğer kurumlardan da destek isteyeceğiz. İlimize hayırlı olsunö dedi.

'YILDA 12 BIN TON FUSULYE URETIMI YAPILIYOR'

Gevaş'ta yılda 12 bin ton fasulye üretiminin yapıldığını söyleyen Süer,"Bu ürün normal bir ürün değil. Hem sulu, hem gevrek, hem de çok etlidir. Gevaş’ın hemen hemen her bahçesinde bu iş yapılıyor. Ancak, çok geniş bir pazar ağı olmadığı için, marka olmadığı için, insanlar çok fazla ekmiyordu. Bir insan eğer bir işten para kazanmıyorsa, o işi sadece ihtiyacı kadar yapar. İnanıyorum ki; bu tescille beraber insanlarımız hem kendileri için hem bölge için hem de ülkemiz için bu ürünü çoğaltmaya çalışacaklar. Para kazanmak için çalışmalar yapacak ve bizde bunlara destek olacağız." diye konuştu. 

Gevaş fasulyesinin tanıtıldığı açıklamaya Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy, Doç. Dr. Ruhan İlknur Gazioğlu Şensoy, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Doç. Dr. Çeknas Erdinç,  Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Özek de katıldı.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı