Ekonomi En büyük sorunları elektrik, gaz ve su

En büyük sorunları elektrik, gaz ve su

Paylaş
En büyük sorunları elektrik, gaz ve su

Emeklilerin ödeme sıkıntısı çektikleri en önemli gider kalemi elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar. Birçok emekli faturasını ödeyemediği için bu hizmetlerden yararlanamıyor. Emekliler devletten elektrik, su, doğalgaz ve iletişimde indirim bekliyor

Başbakanlık’a bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) sosyal güvencesi olmayan dar gelirli vatandaşlarımıza uygun vadeyle ev satışı yaptığı gibi, orta gelir grubundaki vatandaşlarımıza da konut üretiyor. Hatta zaman zaman yüksek gelir düzeyine sahip kişilere de lüks konut inşa ediyor. Ülkedeki konut açığının kapatılmasında çok önemli görevi var.

Evi olmayan ve yıllarca kirada yaşadığı için kirasını dahi ödemekte zorlanan emekliler, TOKİ’den emekli aylıklarına uygun ödeme seçenekleriyle, konut almak istiyor. Gerçekten de emeklilerin kira ödeme sıkıntısı yaşamaması adına, TOKİ aracılığıyla ev sahibi yapılması toplumsal sorumluluk gereğidir. Emeklilerin bu talebi makul görülmeli ve bu konuda her türlü imkân kullanılmalıdır. Çünkü, özellikle büyük kentlerde evi olmayan emeklinin yaşaması adeta imkansız.

Ulaşım ücretsiz olabilir

Belediyelerin büyük çoğunluğu belirli bir yaşın üstündeki vatandaşlara, ulaşımda indirim uyguluyor. İndirimle ilgili yaş sınırı belediyelere göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 60 ya da 65 yaş üzeri vatandaşlar için geçerli. Bu yaş aralığındakiler toplu taşıma araçlarından yüzde 50 indirimle yararlanıyor.

Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi, belli yaşın üstünde vatandaşlara indirim uyguluyor ama bunu günün belirli saatleriyle sınırlandırmış. Oysa tüm emekliler 60-65 yaşından büyük değil ve saat tahdidinden de hoşnut değil. Emeklilerimiz, yaş ve saat şartı olmaksızın belediyelerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmayı bekliyor. Ücretsiz ulaşım mümkün olmayacaksa, en azından bütçelerini aşmayacak oranda yüksek oranlı bir indirim yapılması çok yararlı olacaktır.

Birçoğu faturayı ödeyemiyor

Emeklilerin ödeme sıkıntısı çektikleri en önemli gider kalemi, hiç kuşkusuz yaşam için vazgeçilmez olan elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar. Birçok emekli elektrik, su, gaz faturasını ödeyemediği için, bu hizmetlerden düzenli yararlanamıyor. Çünkü ödenemeyen faturalar nedeniyle kesintiler yaşanıyor. Öyle ki eksi 10, eksi 20 derece soğukta bile gaz kullanamadığı için gününü battaniye ve yorgan altında geçiren emekli sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Emekliler, devletin vatandaşına sunmak zorunda olduğu elektrik, su, doğalgaz için indirim bekliyor.

Kullanım miktarı belirlensin

700-800 TL emekli maaşı alan kişinin bu maaşla ev kirası yanında, elektrik, su, doğalgaz faturası ödemesi mümkün değil. Eş dost yardımıyla hayatını sürdüren milyonlarca emekli var. Oysa sosyal güvenlik, tüm vatandaşların başkasının yardımına ihtiyaç duymaksızın yaşaması yani kimsenin himmeti olmaksızın onurlu biçimde hayat sürmesidir. Emeklinin beklediği, emekliye mahsus elektrik, su ve doğalgaz indirimi görmezden gelinmemeli, en azından dört kişilik bir aileye sahip emekli için aylık ihtiyaç duyulan elektrik, doğalgaz, su, doğalgaz miktarı tespit edilerek, bu limitler dahilinde de olsa indirim yapılmalıdır.

EMEKLİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENE TEŞVİK

Son altı ay içinde sigortalı olmayan işçiyi sigortalı olarak çalıştıran işverenler, işçinin vasfına, cinsiyetine, yaşına ve eğitim durumuna göre 6 ay ila 54 ay arasında teşviğee hak kazanıyor. Bu nedenle daha az prim ödediği için, emekli çalıştırmayı tercih etmiyor. Oysa aldığı emekli aylığı yetmediği için geçinemeyen emeklilerin de işe ihtiyacı var. Çalışmak en temel insan hakkı ve anayasada da özel olarak güvence altına alınmış. Bu nedenle anayasanın eşitlik ilkesi dikkate alınarak, sigortalı emekli çalıştıran işverenlere prim teşviki verilmeli bu yolla emekli çalıştırmak teşvik edilmelidir. Emekliler de bunu bekliyor. Emeklilerin bu isteği hak olarak görülmelidir.

Aylıkları kesilmesin diye böbrek nakli olmuyorlar

Böbrek hastalığı nedeniyle diyaliz makinesine mahkum olan ve SGK’dan malulen emekli olmuş kişilerin, böbrek nakli yapmaları halinde, malullüğü kalktığı gerekçesiyle, malul aylıkları kesiliyor. Belirli bir yaşa gelmiş bu emeklinin yeniden çalışmaya başlaması ve prim ödeme şartını sağlayıp yeniden emekli olabilmesi imkânsız. Böbrek hastalığı dünyanın en zor hastalığı olduğu gibi diyalize bağlı yaşamak da kolay değil. Malullük maaşı kesilir korkusuyla böbrek nakli olmayan ve bu nedenle diyaliz makinesine bağlı yaşayan binlerce emekli var.

Bu kişilerin maaşı kesilir korkusuyla diyalize bağlı yaşaması ve SGK’nın diyaliz masrafı ödemesi malullük maaşı ödemesinden daha maliyetli. Bu nedenle böbrek nakli olan malul emeklilerin maaşı kesilmemeli hatta böbrek nakli olması için teşvik edilmelidir. Bu da yapılamıyorsa bu durumdaki kişilere geriye doğru borçlanma hakkı verilerek borçlanma miktarı maaşlarından cüzi miktarda kesintiyle geri alınmalıdır.

‘Emekli evi’ istiyorlar

Büyük kent merkezlerinde ’polis evi’, ‘öğretmen evi’ gibi ‘emekli evi’ yapılmasını istiyorlar. Aldıkları aylıklarla geçimlerini dahi sağlayamadıklarından sosyal hayatlarının olmadığını belirten emekliler, sadece emeklilerin gidebileceği ve boş zamlarını televizyon izleyerek, emekli arkadaşlarıyla sohbet ederek veya çeşitli oyunlar oynayarak, sinema filmi izleyerek vakit geçirebilecekleri mekanların yapılmasını istiyor. Bu mekanlarda kendilerini çok ucuz fiyata yiyecek içecek satılmasını arzu ediyorlar. ‘Bu tür bir emekli evi olsa hiç değilse ayda bir kere eşimizle gidip bütçemize uygun bir akşam yemeği yiyebilelim’ diyorlar.

Haberleşmede indirim bekliyorlar

İletişim çağını yaşıyoruz. Elektronik ve haberleşme sektöründe baş döndürücü bir gelişme yaşanıyor. Bugün mobil telefonlar günlük ihtiyaçlar arasında girdi. Daha çok değil, 30 yıl önce sabit telefon almak için bile yıllarca sıra beklenirken, bugün bir telefon edenin ev veya işyerine telefon bağlanıyor. Bugün cep telefonu olmayan yok. Ülke nüfusundan fazla cep telefonu hattı var. Bu, birden fazla hat kullanan çok sayıda kişi olduğu anlamına geliyor. Emekliler gerek sabit telefonda, gerekse cep telefonlarında indirim istiyor.

Bazı GSM şirketleri bazı meslek gruplarına indirimli tarife uygularken, bazı görüşmeleri de ücretsiz yaptırıyor. Emekliler de bunun gibi haberleşmede kendilerine indirim uygulanmasını istiyor. Çünkü çoğu emekli gerek yaşı gerekse hastalığı nedeniyle çeşitli kişi ve kurumlarla iletişimi telefonla sağladıklarını belirterek, telefona sağlıklı ve genç insanlardan daha fazla ihtiyaç duyduklarına dikkat çekiyorlar. Haberleşmede indirim istiyorlar.

Dinlenme yerleri tahsis edilsin

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan kamuya ait çoğunluğu deniz kıyısında olan eğitim, eğlence ve dinlence yerlerinin kapatılacağını açıkladı. Bu yerlerde verilen hizmetlerin özel sektörden satın alınacağını açıkladı. Emekliler bu açıklama üstüne, emekli aylıkları ile geçinemediklerini, tatil yapmalarında imkânsız olduğunu belirterek, kapatılacağı açıklanan kamuya ait kamp, eğitim, eğlence ve dinlence yerlerinin emekliler tahsis edilmesini, bu tesislerin yaz ve kış emeklilere, maliyet bedeliyle hizmet vermesi arzu ediyorlar.

>>2 TL'lik aspirine 3.5 TL katılım payı

>> Ek göstergede 600 puan ayda 372 lira zam demek

>> Ek gösterge rakamı yüzde 75 artırılsın

>>Emekliye promosyon için gözler Erdoğan'da

>>On binlerce emekli ikramiye alamadı

2

Haberin Devamı