Ekonomi Yıldız: "Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi devam edecek"

Yıldız: "Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi devam edecek"

Paylaş
Yıldız: "Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi devam edecek"

Yıldız: "Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi devam edecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesinin Suriye ile yaşanan siyasi sıkıntının dışında tutulacağını ve bu projenin devam edeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız, Habertürk kanalında katıldığı canlı yayın programında, Türkiye, Irak, Mısır, Ürdün, Lübnan ve Suriye’den geçen Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesinin, Suriye ile yaşanan siyasi sıkıntının dışında tutulacağını kaydetti. Suriye tarafının da bu projeyi devam ettireceğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

"Çünkü bütün o bölgeye fayda sağlayacak bir projedir bu. Belki tam tersine biz besleyeceğiz. Belki de Türkiye’den Suriye tarafına ve Lübnan tarafına gaz vereceğiz. Şu anda Mısır’dan 4 milyar metreküp gaz geliyor, ama belkide ilerleyen zamanlar içerisinde ülkelerin ihtiyaçları arttıkça, bizlerin de buralara gaz verme ihtiyacımız var. O yüzden bu projeyi de siyasi yaptırımların içerisine dahil etmedik. Suriye’deki yaptırımların içerisinde değil enerji kalemleri."

Haberin Devamı

-Nabucco projesi-

Nabucco gibi büyük projelerin tehditleri ve fırsatları bitmeyeceğini sık sık vurguladığını belirten Yıldız, 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan’la imzalanan Şahdeniz 2 gazına ilişkin anlaşmanın bu projenin fırsatlarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Nabucco’nun 6 ortağından biri olduğunu, ancak gazın sahibinin Türkiye olmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, Türkiye’nin Nabucco’nun gerçekleşmesini istediğini söyledi. Bakan Yıldız, "Nabucco belki de fırsat olacaktır. Belki alacağı gazı Gürcistan sınırından değil, belki de Bulgaristan sınırından almak durumunda kalabilecek. Bu, Nabucco’yu küçültmez, Nabucco’nun gerçekleşme oranını artırdık. Bu projelere bu gözle bakmak gerekir" dedi.

-Zammın olmaması için uğraşıyoruz

Doğalgaz zammına ilişkin bir soru üzerine, doğalgazın döviz kaynaklarından ithal edilen bir kaynak olduğunu ve kendilerinin de zammın olmaması için uğraştıklarını söyledi. Son 29 ay içerisinde aldıkları doğalgaza yüzde 39 zam geldiğine işaret eden Yıldız, "Ama biz bunları diğer enerji kalemleriyle bir havuza koyup çıkacak fiyatları değerlendirmeye gayret ediyoruz. O yüzden kendi içerisinde değerlendirmelerimiz devam ediyor. Aralık ayının henüz başındayız" diye konuştu.

-Güney Akım Projesi-

Haberin Devamı

Bakan Yıldız, Rusya ile stratejik işbirliği geliştirdiklerini ve Rusya ile Türkiye’den geçebilecek ister Güney Akım, isterse başka boru hatlarıyla alakalı olsun mutlaka geliştirilebilecek projeler bulunduğunu bildirdi.

Güney Akım Projesi konusunda Rusya Federasyonu’nun çok gayretli bir çalışma gösterdiğini anlatan Yıldız, Rusya’nın 3 gemi ile beraber sismik aramaları önemli ölçüde tamamladığını ve çalışmaya MTA ve TPAO’dan mühendislerin katıldığını söyledi. Yıldız, "Rusya sismik aramalarını önemli ölçüde tamamladı, güzergahını önemli ölçüde belirledi. Bunların bizim sahalarla çakışan, çakışmayan noktalarını tek tek ayrıştırdık. Hem Karadeniz’i daha iyi tanımak, coğrafya ve yeraltı etütleriyle alakalı bizim için de bilimsel bir çalışma oldu. Artık yavaş yavaş sona geliyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, Güney Akım’da inşaat izniyle alakalı çok şeyin olgunlaştığını ve sona doğru gelindiğini vurguladı.