Gündem Kış saati uygulamasına geçiliyor mu? Türkiye’de saatler bu yıl geri alınacak mı?

Kış saati uygulamasına geçiliyor mu? Türkiye’de saatler bu yıl geri alınacak mı?

Paylaş
Kış saati uygulamasına geçiliyor mu? Türkiye’de saatler bu yıl geri alınacak mı?

Kış saati uygulaması dünyanın pek çok yerinde uygulanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye’de de hayata geçirilen uygulama ile saatler 1 saat geri alınıyordu. Kasım ayının başlamasıyla ‘Saatler bu yıl geri alınacak mı?’ ‘Kış saati uygulamasına geçiliyor mu?’ araştırmaları da yoğunluk kazandı…

Kış saati uygulaması ile Güneş enerjisinden tasarruf etmek amaçlanıyor ve dünyanın pek çok bölgesinde uygulama kapsamında saatler geri alınıyor. 1 Kasım tarihi itibariyle de özellikle sosyal medyada pek çok kişi ‘Kış saati uygulamasına geçiliyor mu?’ ‘Türkiye’de saatler bu yıl geri alınacak mı?’ sorularına yanıt arıyor…

Haberin Devamı

KIŞ SAATİ UYGULAMASINA GEÇİLİYOR MU?

Kış saati uygulamasına dünyanın birçok bölgesinde devam ediliyor. Genellikle Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde hayata geçen uygulama kapsamında bazı ülkelerde 29 Ekim Cumartesi gününü 30 Ekim Pazar gününe bağlayan gece 04:00’te saatler bir saat geri alındı.

TÜRKİYE’DE SAATLER BU YIL GERİ ALINACAK MI?

Türkiye’de 2016 yılından bu yana yaz-kış saati uygulaması kullanılmıyor. BU nedenle de saatlerin geri alınması gibi bir durum söz konusu değil.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI?

Türkiye’de gün ışığından daha fazla yararlanılabilinmesi amacıyla kış saati uygulaması kaldırıldı. Yapılan araştırmalar yaz saatinde daha fazla gün ışığından yararlanıldığını ortaya çıkardı.

YAZ SAATİ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati ve kış saati uygulaması, yıl içerisinde güneş enerjisinden maksimum seviyede faydalanabilmek ve enerji tasarrufunda bulunmak amacıyla ülke içinde ortak saat çizgisini mevsime göre değiştirme düşüncesi geçtiğimiz yıllarda dünyanın pek çok bölgesinde hayata geçirilmiştir. İlk defa Almanların denediği bu yöntemde istenilen başarı elde edilince pek çok ülke de bu uygulamayı kullanmıştır.

Haberin Devamı

Türkiye'de yaz mevsiminde 3. saat diliminde yer alan (45° Doğu Boylamı) Iğdır'ın saati, kış mevsiminde ise 2. saat diliminde yer alan İzmit'in (30° Doğu Boylamı) yerel saati ortak saat olarak kullanılmış, bu nedenle de saatler yazın ileri kışın bir saat geri alınmıştır.