Gündem Üçüncü kez doğdu

Üçüncü kez doğdu

Paylaş
Üçüncü kez doğdu

Konyalı Esma Eskiler Şanverdi’nin çocukluk döneminde, Otoimmün hepatit hastalığı yüzünden karaciğeri iflas etti. Ablasından 16 yaşında nakil olan genç kadının, yaklaşık 6 yıl önce hastalığı nüksetti. Tekrar nakil olması gereken Şanverdi’nin dokuları, 3 buçuk yıllık bekleyişin ardından 12’nci donör ile uyuşunca karaciğer nakli gerçekleşti. Yeni hayatına başlayan Şanverdi, “Üçüncü kez doğdum” dedi.

Konya’da yaşayan bir çocuk annesi Esma Eskiler Şanverdi (30), çocukluk döneminde ‘Otoimmün hepatit’ (OİT) hastalığına yakalandı. Hastalığı nedeniyle karaciğeri iflas eden Esma, 16 yaşındayken ablası Şeyma Karaman’dan aldığı karaciğerle sağlığına kavuştu. Evlenip çocuğunu kucağına alan Şanverdi’nin hastalığı 2018 yılında nüksetti. Sağılığına kavuşabilmesi için tekrar karaciğer nakli olması gereken genç kadın, kadavradan nakil olmak için sıraya girdi.

Haberin Devamı

UZUN SÜRE NAKİL BEKLEDİ

Bu süreçte kadavradan nakil olamayan Esma için 11 kişi gönüllü olarak donör oldu. Ancak genç kadın ile donörlerin dokuları uyuşmayınca nakil gerçekleşemedi. Umutlarını kaybetmeye başlayan Esma Eskiler Şanverdi’nin dokuları 12’nci donör olan teyzesinin kızı Saliha Özkan ile uyuşunca karaciğer nakli geçtiğimiz kasım ayında İzmir’de Acıbadem Kent Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç ve ekibinin gerçekleştirdiği nakille sağlığına kavuşan Şanverdi, “Nakil sayesinde üçüncü kez doğdum” dedi.