Gündem Yetim çocukların kurtarıcısı beton yorganlar! Bir zamanlar herkesin evinde bulunuyordu

Yetim çocukların kurtarıcısı beton yorganlar! Bir zamanlar herkesin evinde bulunuyordu

Paylaş
Yetim çocukların kurtarıcısı beton yorganlar! Bir zamanlar herkesin evinde bulunuyordu

Bir zamanlar evlerde kullanılan ve gençler arasında ‘beton yorgan’ olarak tabir edilen ağır yorganların mutluluğumuzu arttırdığı ortaya çıktı. Yapılan bir araştırmada ağır yorganların kişide melatonin hormonunu arttırdığı ve anksiyeteyi önemli ölçüde azalttığı belirlendi. Prof. Dr. Güner Sönmez araştırma sonuçlarına ilişkin Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr Günlük hayatımızın en önemli anlarından birisi uyku. Uyku performansı kişinin psikolojisinden, bedensel aktivitelerine, iş hayatına, sosyal ilişkilerine kadar birçok noktaya etki ediyor. Uykusuzluk problemi yaşayan kişilerde en sık görülen sorunlar yorgunluk, bitkinlik, öğrenme, konsantrasyon güçlüğü, aşırı sinirlilik hali ve bazı psikolojik rahatsızlıklar oluyor.

Haberin Devamı

Yapılan araştırma kapsamında uykuda ağır yorgan kullanımının genç ve sağlıklı yetişkinlerde serotonin uyarımı ve melatonin düzeyinde artışa neden olduğu ortaya çıktı. Ağır yorganların aynı zamanda uyku kalitesinin artması ile birlikte aşk hormonu olarak bilinen oksitosine olumlu düzeyde yansıdığı ifade edildi. Yetişkin kadın ve erkekler üzerinde yapılan incelemede yorganların ağırlık oranı ise kişinin ağırlığına karşılık yüzde 12 olarak belirlendi.

AŞK HAYATINIZI DA ETKİLEYEBİLİR

Uyku kalitesine katkıda bulunan ağır yorganlar aynı zamanda oksitosinin hormonunda artışa da neden oluyor. Aşk hormonu olarak tanımlanan oksitosinin günlük hayatta üreme sisteminden, annelik içgüdüsüne ve bağlanmaya kadar birçok alana etki ediyor.

Haberin Devamı

“YETİMHANELERDE ÖZELLİKLE KULLANILIYORDU”

Prof. Dr. Güner Sönmez araştırma hakkında yaptığı açıklamada, “Yapılan araştırma sonucunda ağır yorganlar melatonin salınımını yüzde 30 oranında arttırıyor. Bu yöntem uyku problemi yaşayan kişilere olumlu yönde yardımcı olabilir. Yapılan araştırmada yorgan ağırlığı kişinin ağırlığının yüzde 12’si olarak belirlenmiştir. Öte yandan bu ağır yorganlar kalp hızını düşürür, sakinleştirir, anksiyete uyku bozukluğu, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi hastalıklarda şikayetleri hafifletiyor. Ağır yorganların bu etkiyi sağlamasındaki önemli nokta uyguladığı derin basınç uyarımı ile mutluluk hormonu olarak bilinen melatonin düzeyinde artışa sebep olur.

Ağır yorganların bir diğer özelliği de uyguladığı basınç ile birlikte şefkat duygusunu harekete geçirmesi. Yani bu yorganlar kişilerin yalnızlık duygularına da ilaç oluyor. Bazı ülkelerde önceki yıllarda özellikle çocuk yetiştirme kurumlarında çocuklar için ağır yorganlar tercih ediliyordu. Bunun sebebi de çocuklara uykuda mahrum kaldıkları şefkati sağlamaydı. Yani yıllar önce kullanılan bu yorganlar hayatımızda huzursuzluğu azaltarak mutluluğu arttırıyordu” dedi.