İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, vücudun yapı taşı olan mineral ve vitaminlerin bilinçsizce alındığında vücutta yaratabileceği tahribatlarla ilgili uyardı, “Uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, multivitamin komplekslerinin hekime danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek “İçeriğinde birden fazla vitamin ve minerali barındıran takviye edici gıdalar ‘multivitamin’ olarak isimlendirilmektedir. Vitamin ve mineraller vücudumuzda çok çeşitli reaksiyonlarda görev alan, besinler yolu ile ve yetmediği durumlarda takviyeler ile almamız gereken mikro besinlerdir.
Böbrek taşı, en sık şikâyet edilen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Pek çok kişinin farklı etkenlere bağlı olarak bu problemle karşılaştığı görülebiliyor. Halk arasında yaygınlaşan ve faydalı olduğuna inanılan bazı çözüm yöntemleri ise aslında bu sorunun temelini oluşturuyor. Özellikle şifalı sanıp içtiğimiz sular, göründüğü kadar masum olmayabilir! Peki, böbrek taşı nedir, neden oluşur, nasıl kurtuluruz? Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Emre Şener tüm bu soruları Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte böbrek taşına dair merak edilen her şey…
Erzincan’da böbrek yetmezliği bulunan Binali Taş ile Konya’da aynı rahatsızlığı 10 yıldır çeken Mevlüt Kerniç, Antalya’da çapraz nakille hayata tutundu. Taş’ın kızı böbreğini Kerniç’e, Kerniç’in eşi böbreğini Taş’a verdi. Nakil sonrası buluşan iki aile “Artık can kardeşi olduk” dedi.
Mürdüm eriği, bayılarak yediğimiz besinlerin başında yer alıyor. Severek yediğimiz bu meyve, genel itibariyle faydalı sayılsa da öyle bir etkisi var ki duyan keşke zehir yeseydik diyor! Böbrek taşı oluşumundan mide rahatsızlıklarına kadar her türlü hastalığın habercisi olan mürdüm eriğinin diğer zararları bakın neymiş...
C vitamininin vücudumuzdaki kan damarları, kıkırdak ve kaslar ile kemiklerde bulunan, doku bakımı ve onarımında rol alan kolajen proteininin sentezi için gerekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gülcan Güntaş, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak skorbüt hastalığı geliştiğini söyledi. Hastalığın yaraların geç kapanması, diş kaybı, diş eti kanaması, cilt problemleri, anemi ve eklemlerde şişlik gibi bulgularla seyrettiğini ve C vitamini eksikliğinin temel olarak kötü beslenmeden kaynaklandığını, narenciye, kivi ve mango gibi meyveler ile biber ve brokoli gibi sebzelerin C vitamini açısından oldukça zengin olduğunu ifade etti.
Günün iftardan sahura kadar olan bölümünde vücudun ihtiyacı olan su miktarının dengeli şekilde karşılanması gerekiyor. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin iftar ile sahur arasında aralıklarla su içmeleri gerektiğini ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, yetersiz sıvı alımının herkeste böbrekte taşı oluşumu riskini artırabileceğine değindi.
Yemeklere lezzet katan tuzun kalp sağlığı için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Semra Topçu, aşırı tuz tüketiminin kalp hastalıklarının yanı sıra yüksek kan basıncı ve böbrek problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabildiğini vurguladı. 'Televizyon yemekleri' olarak da adlandırılan hazır dondurulmuş yiyecekler, konserve çorba, pilav ve erişteler ile gençlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan ketçap, hardal gibi sosların aşırı tuz içerdiğini ifade eden Topçu, “İşlenmiş gıdalardan uzak durun" uyarısında bulundu.
Ülkemizde kronik böbrek hastalığı görülme sıklığının yüzde 15,7 olduğunu belirten Nefrolog Prof. Dr. Saime Paydaş “Bu nedenle böbrek hastalıklarının farkındalığı ise yüzde 2 düzeyindedir” dedi. Prof. Dr. Paydaş, genellikle bulgu vermeden tesadüfen fark edilen bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi için tarama testleri yapılması gerektiğini söyledi.
Hasta ve aşırı yaşlıların Ramazan ayında ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turgay Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin Ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına, hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğini ifade etti.
Böbrek sağlığı için su tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Peki, Ramazanda oruç tutan kişiler böbrek sağlığını nasıl koruyabilir? Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, böbrek taşı oluşma riskine karşı sahur ve iftar vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Suyun insan sağlığı için önemi ve faydaları hakkında uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Betül Yurdakul, “Eklem aralıklarında kayganlığı sağlayan sıvı bileşeninde de su bulunur. Yeterince su içmediğimizde eklem arası sıvılarla birlikte eklem kayganlığı da azalır. Bu da eklem ağrılarına, hareket sırasında eklemlerden ses gelmesine neden olur. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri aşınıp kalıcı eklem bozuklukları oluşabilir. Ağrısız hareket etmek için su içmek en basit önlem” dedi.
Böbrekler vücuttaki atık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Vücutta önemli bir görevi üstlenen böbreklerin sağlığını korumak önemlidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan böbrek taşı sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Böbrek taşı oldukça ağrılıdır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Böbrek taşı problemi yaşıyorsanız bunun için doğal yollara da başvurabilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu'nun tavsiyesi olan bir karışım var ki böbrekleri temizleyerek böbrek taşını söküyor atıyor. İşte böbrek taşını kısa sürede yok eden o doğal yöntem.
Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde böbrek taşlarına bağlı vakaların arttığı görülüyor. Bu durumun artan yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları ve su tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Ayrıca, böbrek taşları, aile geçmişi, genetik faktörler ve çeşitli sağlık koşullarıyla ilişkilendirilebiliyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Atış, özellikle toplumumuzda çok sık görülen böbrek taşı hastalığı ile ilgili merak edilenleri posta.com.tr okuyucuları için anlatıyor.
Sağlık dünyasında önemli bir sorun olan böbrek taşları, birçok kişinin yaşam kalitesini etkileyen acı bir deneyim haline gelebiliyor. Ancak, pek çok insan bu rahatsızlığın nedenlerini ve oluşum sürecini tam olarak anlayamıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Berkan Reşorlu, son 30 yılda dramatik bir şekilde artış gösteren böbrek taşı rahatsızlığıyla ilgili posta.com.tr okuyucularına önemli açıklamalarda bulundu.
Günümüzde pek çok kişi, böbrek sağlığına dikkat etmek ve böbrek taşı oluşumunu engellemek için beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmektedir. Böbrek taşları, genellikle beslenme tarzı, genetik faktörler ve yaşam tarzıyla ilişkilidir. Besin seçimleri, böbrek taşı oluşumu üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. İşte bu konuda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu bazı önemli noktalar:
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, portakaldan bile 7 kat fazla C vitamini içeren ısırgan otunun faydalarını tek tek saydı. ''5 besin seçme hakkım olsa ısırgan otu ilk tercih olurdu'' diyen Saraçoğlu, ısırgan otunun karaciğeri yorduğuna dair algının yanlış olduğunun altını çizdi.
Bursa'da yaşayan 3 çocuk babası, fabrika işçisi Ekrem Şarlı (34), Mustafa Kemal Paşa Devlet Hastanesi'nde laparoskopi yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı olduktan 6 gün sonra hayatını kaybetti. Ailenin şikayetiyle soruşturma başlatıldı.
Ordu'da evlilik dışı ilişkisinden doğan 2 günlük kız bebeğini öldürüp, fındık bahçesine gömdüğü iddiasıyla tutuklanıp, ilk duruşmada tahliye edilen Bilge Çapa'nın (27) yargılandığı davada tanık olarak dinlenen ebe S.F., "Kendisinin ve bebeğinin yanına gittiğimde, emzirdiğini söyledi. Bebeğin huzurlu bir şekilde uyuduğunu gördüm. Emzirdiğini söylediği için de bebeğin anne sütü ile beslendiğini anladım. Taburcu olana kadar herhangi bir anormallik görmedim" dedi.
Bursa'da yaşayan 3 çocuk babası, fabrika işçisi Ekrem Şarlı (34), Mustafa Kemal Paşa Devlet Hastanesi'nde laparoskopi yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı olduktan 6 gün sonra hayatını kaybetti. Ailenin şikayetiyle soruşturma başlatıldı.
Lezzetli ve aynı zamanda sağlıklı doğal ot kaynakları içerisinde radika otu geliyor. Bu konuda merak edilen durumlardan biri ise radika otunun hangi yemeklerde kullanılmasıdır. Yani daha doğrusu bu ot çeşidinin yemeklerde kullanılıp kullanılmayacağı internet üzerinden araştırılıyor. Sadece lezzeti değil aynı zamanda sunduğu faydaları üzerinden de ilgi çeken bir ot olduğunu ifade etmek mümkün. Bu sebepten dolayı yemeklerde tercih edilen ve farklı mutfak kültürleri için ele alınan bir ot türü olarak ön plana çıkıyor.
Kiraz sapı çayı pek çok faydası olan bir bitkisel çaydır. Bitkisel çayları kullanarak doğal yollardan tedavi olanların sayısı bir hayli fazladır. Bundan dolayı bitkisel çaylar ülkemizde tercih edilmektedir. Kiraz sapı çayı da insan sağlığı açısından çok faydalı olan ve bol mineral vitamin barındıran bir bitkisel çaydır. Kiraz sapı çayı hem erişkinlere hem de çocuklara verilmesi gereken bitkisel çaylardandır. Kiraz sapı çayı içerisinde yoğun miktarda A, B ve C vitaminleri yer almaktadır. Yazın kiraz yemeyi herkes sever ama bu meyvenin en değerli kısmı her zaman çöpe atılır: sapları! Kirazın en faydalı kısmı gibi görünüyorlar. İşte kiraz sapı çayının nasıl yapılacağı ve faydaları....
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin dağlık kırsal kesimlerinde ve İç Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetiştirilmektedir. Menengiç kahvesi, diğer tüm kuruyemişlerin üstün faydaları olduğu için özünde bir fıstık türüdür. Ancak menengiç, genellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen yabani bitkilerden arasında yer alır. Çok şifalı bir bitki olduğu için de sabun ve kahve gibi pek çok üründe sıkça kullanılıyor. Özellikle ülkemizde yaban fıstığı ve bittim olarak da bilinen bir bitkidir.