Beden Sağlığı Folik asit içeren besinler nelerdir? En çok folik asit hangi gıdalarda var?

Folik asit içeren besinler nelerdir? En çok folik asit hangi gıdalarda var?

Paylaş
Folik asit içeren besinler nelerdir? En çok folik asit hangi gıdalarda var?

Folik asit olarak bilinen vitaminin sentetik bir versiyonu, genellikle güçlendirilmiş tahıllara ve vitaminlerde bulunmaktadır. Folik asit takviyeleri de bulunmaktadır. İnsan vücudu, folik asidi doğal folattan daha kolay emer, fakat ihtiyacınız olan tüm folatı diyetinizden de alabilirsiniz. Genelde B vitaminlerinde olduğu gibi folat da protein metabolizmasında önemli bir rol oynar. Folat asit içeren besinler hakkında merak edilen tüm detaylar.

Folik asit içeren besinler DNA oluşumuna da yardımcı olmaktadır. Bunun yanında sağlıklı olan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için de çok gereklidir. Folik asit önemli bir besindir. Özellikle de hamile kadınlar için çok önemli olmakla birlikte, herkesin genel sağlığı ve zindeliği için buna ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

 

FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

 Folik asit, diğer B vitaminleri gibi suda çözünür ve vücudunuz onu depolamak yerine idrarınızla fazlalığı atar. Vücudunuz onu depolamadığı için her gün yeterince alınması gerekir. Bu bakımdan folik asit içeren yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir.

Genelde pek çok yiyecek, özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, ihtiyacınız olan tüm B9 vitaminini almanızı kolaylaştıran folik asitler ile doludur. Ayrıca vitamin içeren güçlendirilmiş tahıllar da bulabilirsiniz. En çok folik asit içeren yiyeceklerden tüketilmesi gerekir.

 

EN ÇOK FOLİK ASİT HANGİ GIDALARDA VAR?

Dana Ciğer: Çoğu et folat bakımından düşüktür. Bununla birlikte, sığır karaciğeri, mevcut en konsantre kaynaklardan biridir.

Haberin Devamı

Koyu, Yapraklı Yeşiller: Birçok koyu, yapraklı yeşillik türü, yüksek folat konsantrasyonlarına sahip olmaktadır.

Baklagiller: Fasulye, bezelye ve mercimek içeren baklagiller, lif, demir, magnezyum ve antioksidanların yanında folik asit kaynağıdır.

Kuşkonmaz: kuşkonmaz, folat da dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesinde yüksektir.

Brokoli: Diğer birçok sebze gibi brokoli de C vitamini, K vitamini ve A vitamini gibi birçok temel vitamin ve mineral açısından zengindir. Folik asit bakımından da zengindir.

Portakal: Portakallar ve diğer turunçgiller en çok C vitamini içerikleri ile tanınırlar. Ayrıca yeterli miktarda folat içerirler.

 

FOLİK ASİT İÇEREN YİYECEKLER

 Muz genel olarak potasyum içeriği ile bilinmektedir. Karbonhidratları yüksektir ve kolayca sindirilebilirler. Son derece taşınabilir olduklarını ve mükemmel bir atıştırmalık olmaktadır. Bir orta boy muz ayrıca 24mcg folat içerir. Yumurtalar da çok önemli folik asit kaynağı olmaktadır. Yumurtalar, birçok temel vitamin ve mineral açısından yüksek, yaygın bir kahvaltı yiyeceğidir.

Aynı zamanda protein, selenyum, riboflavin ve B12 vitamini içermektedir. Bir haşlanmış yumurta 22mcg folat içerir. Yumurtalar genellikle sağlıklıdır ve sarısı kolesterol açısından yüksektir. Yüksek kolesterolünüz veya kalp hastalığınız varsa ya da kolesterol alımınızı izlemeye çalışıyorsanız, yumurta tüketimi son derece önemlidir. Haftada yediğiniz yumurta sayısı, sağlığınızı olumlu etkilemektedir.

Haberin Devamı

FOLİK ASİDİN ÖNEMİ

Folik asit hücre gelişimi için gereklidir. Doğurganlık çağında olan bir kadının günlük 400 mikrogram folat tüketmesi gereklidir. Çünkü bebeğin beynindeki ve omurgadaki bazı önemli doğum kusurları önlenmektedir. Nöral tüp erken beyin ve omurgayı oluşturmaktadır. Bu nedenle bebeğin gelişimi için Antonin folik asit tüketimi son derece önemlidir.