Beden Sağlığı Salmonella bakterisi hakkında Kinder'den açıklama geldi! Türkiye'deki Ferrero ürünleri...

Salmonella bakterisi hakkında Kinder'den açıklama geldi! Türkiye'deki Ferrero ürünleri...

Paylaş
Salmonella bakterisi hakkında Kinder'den açıklama geldi! Türkiye'deki Ferrero ürünleri...

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kinder ürünleri hakkında yapılan açıklama üzerine Ferrero Türkiye'den de açıklama geldi. Ürünlerinde Salmonella bakterisine rastlandığı için İngiltere'den sonra Fransa'da da onlarca Kinder ürünü geri çekilmiş, tüketicilerin Salmonellosis (bakteriye bağlı hastalık) olmasına yol açan Kinder Sürpriz yumurta ürünleri ile bağlatılı bir şekilde Salmonella virüsü bulaştığı tespit edilmişti. Salmonella belirtileri hastalarda en çok kusma, ateş, ishal ve mide bulantısı olarak kendini gösteriyor.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 19.04.2022 tarihli açıklamasına göre "Kinder marka ürünlerin ithalatında salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirildiği" bildirildi. Konuya ilişkin, bitkisel ithalatta yetkili 44 il müdürlüğüne yazı gönderildi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN'dan alınan bildirimlerde, dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünler olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında Türkiye'nin bilgilendirildiği belirtilen yazıda, söz konusu bildirimlerde belirtilen riskli ürünlerin parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla iletildiği bildirildi. Yazıda, "Salgının ülkemize sıçramasının önlenmesi amacıyla ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın, Kinder markalı ürünlerin ithalatında yüzde 100 salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi. 

Haberin Devamı

Bu açıklamanın üzerine Ferrero Türkiye, Kinder ürünleri ile ilgili T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 19.04.2022 tarihli bu açıklamasına istinaden kısa bir bilgilendirme yaptı. 

Açıklamada, "Bakanlık tarafından da belirtildiği üzere, piyasada bulunan Kinder ürünleri ile ilgili gerekli tüm resmi kontroller yapılmış olup, ürünlerimizin güvenli olduğu teyit edilmiştir. Sürecin başlangıcından beri Ferrero Türkiye olarak Bakanlık ile işbirliği içerisinde hareket etmekteyiz. Bakanlığın 19.04.2022 tarihli açıklaması ve bu kamuoyu duyurumuz ile yanlış anlaşılmaları düzeltmiş olmayı ümit ediyoruz." diyen Ferrero Türkiye, basın açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

İthalat prosedürünün bir parçası olarak, mikrobiyolojik analiz sıklığının arttırılması, Bakanlığın görev ve sorumlulukları çerçevesinde yapılan mutad bir uygulamadır. Ferrero Türkiye Çikolata olarak tarafımızca ithal edilen ve piyasaya sunulan tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyururuz.

DAHA ÖNCE NELER OLMUŞTU?


Salmonella bakterisi içerdiği için İngiltere'den sonra Fransa'da da onlarca Kinder ürünü geri çekilmiş; tüketicilerin salmonellosis (bakteriye bağlı hastalık) olmasına yol açan Kinder Sürpriz yumurta ürünleri ile bağlatılı bir şekilde Salmonella virüsü bulaştığı tespit edilmişti.

Salmonella belirtileri hastalarda en çok kusma, ateş, ishal ve mide bulantısı olarak kendini gösteriyor. Bağışıklığı düşük kişilerde virüsün etkileri uzun sürebiliyor ve bazı durumlarda hastaneye yatmaları gerekebiliyor.

Haberin Devamı

Enterobacteriaceae familyasında yer alan Salmonella'nın yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden oluyor. Salmonella tifo ve Sağlık Bakanlığ'nın verdiği bilgilere göre Salmonella paratifo yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türler. Bunların dışında kalan Salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılıyor. Salmonella enfeksiyonlarına karşı aşı bulunsa da bu aşının koruyuculuğunun yüksek olmadığı belirtiliyor.

Salmonella bakterisi sonucu oluşan ve bir tür gıda zehirlenmesi olarak da ifade edilebilen hastalığa Salmonellosis adı veriliyor. Salmonellosis, en basit haliyle salmonella türünden patojenik bakterinin neden olduğu bir semptomatik enfeksiyon olarak tanımlanabilir.

Haberin Devamı

Bu enfeksiyon sonucunda kişilerde ishal, ateş, karın krampları, kusma görülüyor. Enfeksiyon, salmonella virüsü olan su, gıda maddesinin tüketiminden 12-36 saat sonrasında ortaya çıkıyor ve hastanın şikayetleri 2 ila 7 gün arasında sürebiliyor.

Daha fazla detay için aşağıdaki haberlerimize göz atabilirsiniz: