Bakım Cildiniz için en önemli bileşenlerden biri!

Cildiniz için en önemli bileşenlerden biri!

Paylaş
Cildiniz için en önemli bileşenlerden biri!

Vücutta üretilen bazı faydalı bileşenler yaşlanmanın etkisiyle azalmaya başlar. Enerji dönüşümü sağlayan Koenzim Q10'de onlardan biri! Güçlü bir antioksidan olan Koenzim Q10 tüm vücut için etkili olan yaşlanma karşıtı güçlü bir etkiye sahip. Peki Koenzim Q10 nedir, ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunur? gibi soruların cevaplarını haberimizde Posta.com.tr okurları için derledik...

Sadece cildiniz için değil, vücudunuzun genel sağlığı için de oldukça önemli olan bileşiklerden biri de Koenzim Q10'dir. Onun ismini vitamin takviyelerinin, güzellik kremlerinin hatta bazı besinlerin ambalajlarında görebilirsiniz. Peki, gerçekten nedir Koenzim Q10? Onu güzellik için bu kadar önemli yapan nedir?  

Haberin Devamı

Koenzim Q10 (CoQ10), ilk olarak bilinmesi gereken konu şu; aslında koenzimin insan vücudunda doğal olarak üretilebilir ancak yaşlanma süreci ve yetersiz beslenme gibi bazı sorunlar bu üretimi sekteye uğratabilir. Vitamin benzeri yağda çözülebilen bir bileşik olan Koenzim q10, gıdalar aracılığıyla dışarıdan da alınabilir.

Hemen söyleyelim; ciğer, kırmızı ve beyaz et, yumurtada, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı yiyecekler ve meyvelerde var ancak hayvansal gıdalardan sonra en çok portakal, çilek, karnabahar ve susam tohumunda bulunuyor.

Ayrıca B1, B2 ve B5 gibi suda çözünen vitaminlerin bir kısmı koenzimler olarak görev yapar.

PEKİ, NE İŞE YARIYOR? 

Enzimlerin protein olmayan, organik yapıdaki yardımcı kısmı; “koenzim” olarak adlandırılıyor. Araştırmalar, koenzimin içeriğinde birçok vitamini barındırdığını gösteriyor. Ayrıca vücutta antioksidan görevi görüyor. 

Haberin Devamı

Temel görevi, hücrelerimiz için enerji üretimini sağlamasıdır. Hücre içerisinde fonksiyonların yerine getirilmesini sağlayan nin temel ham maddesi budur. İşte bu yüzden yaş aldıkça kendimizi daha kolay yorgun hissetmemizin temel nedeni koenzim Q10 üretiminin yaşla birlikte azalmasıdır.

Sigara kullanımı, toksin maddeler, diyabet gibi kronik hastalıklara sahip olmak da koenzim Q10 seviyelerinin düşmesine neden olur. Bu nedenledir aynı yaşta olan yetişkin iki kişiden biri bu çevresel etkilere maruz kalıyorsa kendini diğerine göre daha yorgun hisseder.

Koenzim Q10 üzerine yapılan araştırmalar onun, cilt sağlığından kas fonksiyonlarına ve hatta sinir sistemi hastalıklarına kadar vücudumuz için olumlu bir çok etkisi olduğunu gösteriyor. Vücudunuzda iyi seviyelerden koenzim Q10 olmasının etkilerine bakalım; 

  • Temel görevi nedeniyle hücrelerin rahat rahat enerji üretmesini sağlıyor, siz de daha zor yoruluyorsunuz
  • Havadan, abur cubur başta olmak üzere işlenmiş paketli gıdalardan, sigaradan aldığınız toksinlerin hücrelere zarar vermesini önlüyor
  • Üstelik sperm kalitesinin artmasına ve kadınlarda yaşın ilerlemesiyle meydana gelen yumurta sayısındaki ve kalitesindeki düşüşün engellenmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.
  • Cildiniz için doğal güneş koruyucu! Erken yaşlanmanın en büyük suçlusu olarak görülen UV ışınlarının cilde verebileceği hasarı azaltıyor. Bir anlamda cildinizin kendi kendine UV ışınlarından korunma gücünü artırıyor. 
  • Her 10 kişiden birinin yaşadığı diyabet problemi için de oldukça önemli. Koenzim Q10 nsülin duyarlılığını artırmaya ve kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye yardımcı oluyor.
  • Onun en önemli etkilerinden biri de hücrelerdeki, beyin, kalp gibi önemli organlardaki oksidatif şiddeti azaltarak çeşitli hücre yıkımını engellemesidir.

Ayrıca, sporcularda kas fonksiyonlarını güçlendiriyor, kalbi güçlendirerek kalp yetmezliğini önlüyor, ciltteki ince çizgi ve kırışık oluşumunun önüne geçiyor. Bu bileşenin tüm bu faydaları cildiniz için oldukça önemli bir etki yaratıyor. 

KOENZİM Q10 CİLDİNİZİ GENÇLEŞTİRİYOR

Cildin hasarlara karşı tepki verebilmesi ve kendini yenileyebilmesi için koenzim q10 bileşiğe ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

Koenzim Q10kolajen liflerini aktif hale getirerek cildi sıkılaştırıyor. İçerdiği antioksidanlarla cilde zarar veren çevresel faktörlerin ve yaşa bağlı hücresel yıkımın önüne geçiyor.

Kırışıklık, ince çizgiler, renk eşitsizlikleri ve sıkılık kaybı gibi yaşlanma belirtileri üzerinde son derece etkili. 

Dengeli ve düzenli beslenerek vücudunuzun kolajen üretmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca koenzim Q10 içeren besinler tüketebilir ya da takviyelerden faydalanabilirsiniz. 

Koenzim q10 içeren besinleri düzenli olarak tüketmek ya da bu bileşeni takviye olarak almak cildi besler ve gençleştirir. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatır.

Bir diğer önemli nokta ise serbest radikaller denilen maddelere karşı gösterdiği koruyucu etkidir. Serbest radikaller birçok nedenden dolayı cildin yaşlanmasını tetikleyen bir etki gösterir.