Bakım Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Paylaş
Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç dökülmesi problemi hem kadınlar hem de erkekler için can sıkıcıdır. Zayıf ve dökülen saçlar her zaman ciddi bir sağlık probleminin habercisi olmasa da estetik görünümün yanı sıra psikolojiyi etkileyerek mutsuz hissetmemize neden olabilir. Saç dökülmesi oldukça yaygındır ancak güzel haber şu ki, saç dökülmesini yavaşlatmak gerçekten mümkün. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için bir araya getirdik.

Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, genetik faktörler, demir eksikliği, hormon problemleri, deri sorunları, vitamin-mineral eksiklikleri ve yetersiz beslenme saç dökülmesinin en yaygın nedenlerindendir.

Haberin Devamı

İster genetik olsun, ister metabolik bazı sorunlar nedeniyle olsun, doğru bir bakım ve gerektiğinde tedavi ile saç dökülmesini azaltmak mümkündür.

ÖNCE NEDENLERİ ORTADAN KALDIRIN

Saç dökülmesine karşı birçok doğal çözüm var bunlara geçmeden önce saç dökülmesine neden olan sorunları ortadan kaldırmak önemlidir.

Örneğin, demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi yaşıyorsanız, muhteşem şampuanlar ya da harika doğal kürler işinize pek yaramaz. Öncelikle demir eksikliğinin giderilmesi gerekir.

Bu nedenle uzun süredir saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız altında yatan metabolik bir sorun olup olmadığından emin olmalısınız. Aynı şekilde hormonal sorunlar ya da stres gibi etkenlerin saçlarınız üzerinde etkisi olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Haberin Devamı

Genetik kaynaklı dökülmeler, genellikle saçların genel olarak çok seyrek olma ve kafanın tüm bölgelerinde eşit olarak dökülmesine neden olan kadın tipi dökülmeler ve ön ve tepe bölgesinde açılmalarla başlayan erkek tipi dökülmeleri durdurmak oldukça zordur ve uzun süreli düzenli tedaviler gerektirebilir.

Bununla birlikte saçlarınızdaki dökülmeleri azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey var.

SAÇ DÖKÜLMESİNE NE İYİ GELİR?

Saç telleri, köklerindeki foliküllerdeki kılcal damarlar aracılığıyla beslenir. Bu nedenle saç dökülmesi için en önemli şeylerden biri beslenmedir.

BESLENME VE VİTAMİNLER

Saç dökülmesine iyi gelen besinlerle başlayın;

  • Ciğer, Ispanak, pazı, roka ve diğer yeşil yapraklı sebzeler demir depolarınızı artırır.
  • Ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler içeriğindeki faydalı yağ asitleri ve E vitamini sayesinde saç köklerinin beslenmesine destek olur.
  • Çinko seviyeleri de saç dökülmesi üzerinde etkilidir bunun için deniz ürünleri ve balık tüketimine özen gösterin.
  • Saç derisini korumak için A vitamini kaynağı havuç tüketiminizi arttırabilirsiniz.
  • Folik asit ihtiyacınız için avokado, karaciğer, brokoli, mısır, kırmızı et, yumurta tüketebilirsiniz.

DOĞAL YAĞLAR VE ETKİLERİ

Saç köklerini harekete geçirerek saç dökülmesine iyi gelen yağların düzenli kullanılması da önemlidir.

  • Sarımsak yağı, zengin içeriği sayesinde saçlarda oluşan kepeği engellemeye, saç derisindeki kuruma ve kaşıntı gibi sorunları çözmeye ve saçı gürleştirmeye yarıyor.
  • Çörek otu yağı, yapısında çinko, demir, kalsiyum, selenyum ve magnezyum gibi mineralleri; A, C, B1 ve B6 gibi son derece önemli vitaminleri içeriyor.
  • Biberiye yağı, A, C, B6, B9 ve B1 vitaminlerini yüksek miktarda içeren biberiye yağı şüphesiz saça iyi gelen yağlar arasında. Özellikle cinsiyete bağlı saç dökülmelerine bire bir olan biberiye yağı saç diplerindeki kaşıntıları da alıyor.
  • Hint yağı, kendine özgü içeriğiyle adeta doğal bir nemlendiricidir. Bu yüzden hem günlük hayatta cildi nemlendirmek için hem de işlemler yüzünden yıpranmış, kurumuş, kısacası nem dengesini kaybetmiş saçlar için rahatlıkla kullanılabilir.
  • Isırgan tohumu yağı, mineralleri sayesinde saçı besler ve dolgunlaştırır. Anti-aging etkisi de gösteren yağ saç köklerini canlandırır, saç ömrünü uzatır ve yeni saç oluşumunu destekler.