Egzersiz - Diyet Spor sonrası rutinine ekleyin! Protein ve mineral deposu

Spor sonrası rutinine ekleyin! Protein ve mineral deposu

Paylaş
Spor sonrası rutinine ekleyin! Protein ve mineral deposu

Hindi eti yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeği olarak biliniyor. Genellikle yılbaşı sofralarını süsleyen hindi eti, diğer günlerde çok sık tüketilmiyor. Ancak hindi eti besleyici özelliği sayesinde vücuda çok faydalı. İçerdiği protein ve mineraller ile kırmızı ete alternatif olan hindi etini sadece yılbaşında değil her zaman tüketmek gerekiyor. Hindi eti tüketimini spor sonrası rutinine dahil ederek eklemlerinizi ve kas sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

Genellikle yılbaşı yemeğinin vazgeçilmesi olan ve yılbaşı sofralarını süsleyen hindi etinin daha sık tüketilmesi gerekiyor. Çünkü hindi etinin vücuda pek çok faydası bulunuyor. Diyetisyen Gözde Gence Kırtız, besleyici özelliği ve içerdiği protein nedeniyle kırmızı ete alternatif olan hindinin sadece yılbaşında değil, diğer zamanlarda tüketilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yılbaşı sofralarını süsleyen hindinin besleyici özelliği hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Kırtız, hindinin daha sık tüketilmesi için birçok neden sıraladı ve hindinin sadece fırında süslü bir iç pilavlı yılbaşı yemeği olarak kalmaması gerektiğini belirtti.

“Hindiyi beslenmenize farklı yemekler yaparak ilave edebilirsiniz. Hindiyi salatalar, körili hindi, güveçler, çorbalar ve sandviçler içine koyabilirsiniz. Spor sonrası rutininize eklemeniz kas sağlığı ve protein alımı için önemlidir”

HİNDİ ETİ PROTEİN KAYNAĞI

Proteinler kas gelişimi ve yapımı için çok önemlidir. Hindi eti de çok iyi bir protein kaynağıdır. Özellikle spor yaparken hindi etki tükettiğinizde kaslarınızın daha çabuk gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

“100 gram hindi beyaz eti ortalama 139 kilo kalori, 29 gram protein içerir. Hindi etinin but kısmında koyu renkli kas yoğunluğu yüksek et bulunur. Hindi eti beyaz kısmı daha protein içeriği yüksekken but kısmı daha yağlıdır”

Proteinlerin, kas gelişimi ve yapımı için çok önemli olduğunu vurgulayarak özellikle yoğun kırmızı et tüketiminde kolon kanserine yakalanma riskinin arttığını, bu nedenle hindi etinin koyu kısmının kırmızı et alternatifi olarak da tüketilebileceğini ifade etti. Protein içeriği oldukça yüksek olan hindi etini sofralardan eksik etmemek gerektiğini söyleyen Diyetisyen Kırtız “Ayrıca hindi eti derisi son derece yağlıdır. Bu yüzden tüketirken hindi eti derisini tüketmemeye özen gösterin” dedi.

B VİTAMİNLERİ BAKIMINDAN ZENGİN

B vitamini vücut sağlığınız için çok önemlidir. Birçok besinde olduğu gibi hindi etinde de B vitamini bol miktarda bulunur. 

“B3, B6, B12 vitamini içeren hindi eti. Vücudun verimli enerji üretebilmesi, DNA üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması için önemli vitaminleri içeriğinde bulundurur. Yaklaşık 80 gram. hindi eti B3 vitamini günlük ihtiyacının yüzde 61’ini, B6 vitamini günlük ihtiyacının yüzde 49’unu, B12 vitamini günlük ihtiyacının ise yüzde 29’unu karşılar. Hindi eti aynı zamanda iyi bir B1, B2 vitamini kaynağıdır.”

Haberin Devamı

MİNERAL DEPOSU

Hindi etinde selenyum, çinko ve fosfor gibi önemli vitaminler bulunuyor. İyi bir vitamin ve mineral kaynağı olan hindi eti metabolizma hızını da düzenliyor.

“Selenyum metabolizma hızımızı düzenleyen tiroid hormonu üretimine destek olur. Çinko protein sentezi ve enzim reaksiyonları gibi birçok vücut fonksiyonunda görev alır. Fosfor özellikle kemik sağlığı için hayati öneme sahiptir”