Egzersiz - Diyet Tek öğün beslenme nedir? Riskleri nelerdir?

Tek öğün beslenme nedir? Riskleri nelerdir?

Paylaş
Tek öğün beslenme nedir? Riskleri nelerdir?

Son yıllarda popüler hale gelen tek öğün beslenme birçok avantaja sahip olduğu için kilo vermek isteyenlerin yanı sıra sağlığına özen gösterenlerinde ilgisini çekiyor ancak doğru uygulanmadığı takdirde besin yetersizlikleri ile çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için uzmanından öğrendik.

Tüm dünyaya hızla yayılan aralıklı oruç ile birlikte tek öğün beslenme ön plana çıktı. Peki, tek öğün beslenme nedir? Ne gibi faydaları ve ne gibi zararları var? Diyetisyen Gözde Karaca Posta.com.tr okurları için konu hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Diyetisyen Gözde Karaca “One meal a day yani OMAD olarak da nitelendirilen beslenme şekli olan tek öğün beslenme bir saat yeme penceresi 23 saat ara şeklinde uygulanmaktadır. Kişinin istediğine bağlı olarak belirlediği yarım saat ya da bir saatlik yemek yeme süresi vardır kalan 23 saat boyunca açlık uygulanmaktadır. 23 saatlik periyotta sıvı tüketimi serbest tutulmuştur. Yemek yeme saatinin genelde aynı saate denk gelmesi beklenmektedir. Öğün içeriklerinin dengeli olması önerilmektedir.” Dedi.

Peki bu beslenme tarzının faydaları ve zararları nelerdir?

TEK ÖĞÜN BESLENME FAYDALARI

Tek öğün beslenmenin faydalarını anlatan Dyt. Karaca, “Aralıklı orucun en sık uygulanan 16:8 formu için yapılan çalışmalardan elde edilen artan insülin hassasiyeti ve düşen serum insülin seviyesinin metabolizma sağlığını iyileştirmesi, iştahın baskılanması ve enerji seviyelerinin artışı gibi olumlu sonuçların tek öğün beslenme için de geçerli olduğunu düşüncesi bulunmaktadır. Açlık süresi uzadıkça otofaji ve hücresel yenilenmenin arttığını ve keton seviyelerinin yükseldiği bilinmektedir. Bu sayede kilo kaybı, hücre yenilenmesi gibi olumlu etkiler ortaya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TEK ÖĞÜN BESLENME ZARARLARI

Tek öğün beslenme uygulanırken dikkatsiz davranmak çeşitli sorunlara da yol açabiliyor. Dyt. Karaca tek öğün beslenmenin olası zararlarını şu şekilde açıklıyor; “Öğün içerikleri dengeli planlanmazsa yetersiz protein alımı ortaya çıkabilmektedir. Uzun süreli proteinden fakir beslenmek ise uzun vadede kas kayıplarına neden olacak ve bağışıklığı zayıflatacaktır. Yine aynı şekilde dengesiz tüketilen öğünde enerjiden yetersiz kalınması durumlarında uzun vadede metabolizma hızı bozulacak ve hızlı kilo alımı gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Tek öğünde fazla besin tüketimi ile şişkinlik, hazımsızlık, gastrit gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilmektedir. Oldukça agresif bir beslenme tarzı olan uzun süreli açlık ile kişinin aç kalmaya teşvik edilmesi yeme bozukluğuna da sebebiyet verebilmektedir.”

Haberin Devamı