Pratik Bilgiler Batak nasıl oynanır? Batak oyun kuralları nelerdir?

Batak nasıl oynanır? Batak oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Batak nasıl oynanır? Batak oyun kuralları nelerdir?

Batak, iskambil kağıtları ile oynana bir oyundur ve diğer kağıt oyunlarında olduğu gibi saat yönünün tersine dağıtım sağlanarak oynanır. Batak tekli oynanabildiği gibi eşli de oynanabilir. Batak oyununun nasıl oynandığını ve kurallarını öğrenerek oyunu kazanmak mümkündür. Peki batak nasıl oynanır ve kuralları nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Batak oyununda asıl amaç en fazla eli almaktır. Batakta en değerli kartlar kız, as, vale ve papaz olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

 

BATAK NASIL OYNANIR?

Oyuncular bir masaya oturur ve dağıtılacak olan kartlar önce karıştırılır sonra da dağıtıcının solundaki kişi tarafından kağıt kesilir. Her oyuncuya 13 kağıt verilir ve her oyuncu elindeki kartların durumuna göre ihaleyi yükseltebilir. En yüksek sayıyı söyleyen kişi ile oyun başlar. İhaleyi kazanan kişi seriyi koz olarak söyler ve sonra da yere kağıt atar.

Diğer oyuncuların da aynı seriden kağıt atması gerekir. Eğer aynı seriden kartınız yoksa koz atmanız gerekir. Yere atılmış olan kağıtların arasında en yüksek değerdeki kartı atan oyuncu tüm kağıtları alır. Eli alan oyuncu istediği kağıdı yere atar ve oyun tüm oyuncuların kartları bitene kadar devam eder. Oyun sonunda puan hesaplaması yapılır ve kazanan belirlenir.

Haberin Devamı

BATAK OYUN KURALLARI NELERDİR?

Kağıtları dağıtmadan önce mutlaka desteyi kesmek gerekir.

Bir tur içinde eğer bütün oyuncular pas derse en sondaki oyuncu dağıtıcının sağındaki kişi ile ihale 4 kalır.

İhaleyi alan kişi eğer söylediği sayıyı alamazsa ya da söylediğinden 3 fazla sayıda alırsa batar. Hanesine aldığı ihalenin sayısı kadar da eksi yazılır.

İhaleyi alan oyuncunun dışındaki diğer oyuncular da en az 1 el almak zorunda kalırlar. Hiç el alamayan oyuncu da ihalenin sayısı kadar batmış sayılır ve hanesine de o kadar sayıda eksi yazılır.

Koz çıkmadan yere koz atılması mümkün değildir. Ancak ihaleyi alan kişinin elinde eğer koz serisi varsa elden kozlarını çekme hakkına sahip olur. Koz çekildiği zaman diğer oyuncular da koz vermek zorunda kalırlar, eğer ellerinde koz yoksa istedikleri kağıdı yere atabilirler.

Her oyuncu yere atılmış olan kağıdı çekme zorunda kalır. En büyük kağıdı atmak zorunda olmadığınız için oyunun ilerlemesine göre yerdeki kağıdı geçen kağıdınızı da atabilirsiniz.

Oyuncular vakte göre belirli bir toplam sayılı belirler ve bu genelde 51 olur. Her turun sonunda alınan ellerin hesaplaması yapılır ve 51 sayısına ulaşmış olan ilk kişi batak oyununu kazanmış olur.