Pratik Bilgiler Mardin Haritası: Mardin ilçeleri nelerdir? Mardin hangi bölgede yer alır?

Mardin Haritası: Mardin ilçeleri nelerdir? Mardin hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Mardin Haritası: Mardin ilçeleri nelerdir? Mardin hangi bölgede yer alır?

Tarihi ve kültürel dokusu ile Mardin Türkiye'nin en önemli turizm şehirlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin Toplamda 10 ilçeye sahiptir. Antik dönemden günümüze kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan şehir, hala çok önemli kalıntılara sahiptir. Mardin haritası: Mardin ilçeleri nelerdir? Mardin hangi bölgede yer alır? Mardin hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Diğer yandan sanayi ve tarımsal alanlarda gelişim göstermeye devam eden şehirler içerisinde geldiğini söylemek gerekir. Birbirinden farklı nüfus sayılarına sahip olan ilçeleri ile birlikte, her sene yerli ve yabancı yoğun şekilde turist akınına uğrar. Özellikle tarihsel açıdan köklü bir geçmişe sahip taş evlerinin yanı sıra pek çok önemli mimari esere sahiptir.

Haberin Devamı

 

MARDİN HARİTASI: MARDİN İLÇELERİ NELERDİR?

 Mardin merkezi olması ile beraber aynı zamanda toplamda 10 ilçe üzerinden ele alınmaktadır. Merkezi çevresinde toplanmış olan ilçeleri de aynı şekilde turizm açısından önemli bir yer taşır.

 - Artuklu (Merkez ilçe)

 - Dargeçit

 - Derik

 - Kızıltepe

 - Mazıdağı

 - Midyat

 - Nusaybin

 - Ömerli

 - Şavur

 - Yeşilli

Bu şekilde yukarıda verilen ilçeleri üzerinden Mardin Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. Suriye'ye de sınır olarak öne çıkan Mardin; Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak ve Batman'a komşudur.

MARDİN HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Güney kısmında Türkiye'nin sınır bölgesi olarak da öne çıkması ile birlikte Suriye'ye komşudur. Başta turizm olmak üzere aynı zamanda tarımsal bakımdan önemli bir yer tuttuğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Her geçen zaman ticari ve sanayi açısından yeni gelişme gösteren şehirler içerisinde bulunur. Diğer yandan Suriyeli Türkiye arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi bir geçiş noktası şeklinde ifade edilmektedir.

 

MARDİN ŞEHRİNİN EKONOMİSİ

 Mardin şehrinin ekonomisinin büyük çoğunluğu tarıma dayalıdır. Ancak günümüzde tarımda henüz tam olarak gelişim göstermemiştir. Bu doğrultuda el sanatları, ticaret ve imalat sanayisi bakımından yavaş yavaş gelişim gösteren bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Özellikle buğday, arpa ve pirinç ile birlikte pamuk üretimi noktasında önemli bir şehir olarak ön plana çıkar. Dicle Nehri kıyısında ise sebzeciliğin ön plana çıktığını söylemek gerekir.

 

MARDİN ŞEHRİNİN ÖNEMİ

Mardin her ne kadar tarımsal ve sanayi açısından çok fazla gelişim göstermemiş olsa bile, turizm noktasında önemli bir şehirdir. Çünkü Kuzey Mezopotamya’nın çok önemli şehirlerinden biri olmasının yanında, antik dönemden günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği gerçekleştirmiştir.

O yüzden mimari, etnografik, arkeolojik ve tarihi ile görsel değerlere sahip olarak koruma altındaki şehirlerden biridir. Çok önemli taş evleri, mimari kalıntıları ve etkileyici kültürel dokusu ile ön plana çıkar.

Haberin Devamı