Pratik Bilgiler Tuğla ölçüleri nelerdir? Dolu tuğla, yığma tuğla ve standart tuğla ölçüleri...

Tuğla ölçüleri nelerdir? Dolu tuğla, yığma tuğla ve standart tuğla ölçüleri...

Paylaş
Tuğla ölçüleri nelerdir? Dolu tuğla, yığma tuğla ve standart tuğla ölçüleri...

Kullanım alanına göre tuğla çeşitleri birçok farklı ölçü üzerinden ele alınır. Bu ölçüler genel olarak en, boy ve aynı zamanda derinlik olarak ifade edilmektedir. Örneğin 160 x 260 x 130 mm olarak yığma tuğla bu konuda yaygındır. Tuğla ölçüleri nelerdir? Dolu tuğla, yığma tuğla ve standart tuğla ölçüleri merak edilenleri derledik.

İnşaat sektörünün vazgeçilmezi olan en önemli ürünlerinin başında tuğla gelir. Aynı zamanda binaların iskeleti olarak da ele alınacak tuğlalar, birçok farklı ölçüm üzerinden ele alınmaktadır. Bunlar tasarımına bağlı olarak en ve boy ile derinlik bakımından kullanım alanına göre üretilir.

Haberin Devamı

Tuğla Ölçüleri Nelerdir?

Tuğla ölçüleri tasarımına göre birçok farklı yapı üzerinden ele alınmaktadır. Bunlar dolu tuğla, yığma tuğla ve standart tuğla gibi seçenekler doğrusunda öne çıkar. Genel olarak ise 16 x 26 x 13 cm olarak ele alındığında standart ölçüler doğrultusunda tuğlalar öne çıkmaktadır.

Bu durum hem santimetre hem de milimetre bakımından ifade edilir. Elbette verilen isim üzerinden değişik boyutlar doğrultusunda kullanım alanına göre farklı tuğla üretimi sağlanmaktadır. Bu durum doğru şekilde tuğlanın yerleşmesi ve binaya uyum sağlaması noktasında ölçüm bakımından ele alınır.

Dolu Tuğla Ölçüleri

Herhangi bir delik bulunmayan ve her kısmı dolu olan tuğlalar dolu tuğla ölçüleri olarak ifade edilmektedir. Bu ölçüler ise 35 x 15 x 5 cm olarak öne çıkmaktadır. Bu durum eni ve boyu ile birlikte derinliği bakımından ifade edilir. Özellikle daha güçlü ve sıkıştırılmış bir alan oluşturmak, küçük yapılar için değerlendirme noktasında dolu tuğlalar kullanılır.

Haberin Devamı

Yığma Tuğla Ölçüleri

İki parçalı gibi bir görünüm üzerinden yığma tuğla ölçüleri geniş yapısıyla kullanılmaktadır. Bu kapsamda özellikle 16 x 26 x 13 cm üzerinden ele almak suretiyle üretimi sağlanır. Bu durum aynı zamanda 160 x 260 x 130 mm olarak da milimetre bazında ifade edilmektedir. Dayanıklı ve uygun boyut tasarımı ile birlikte birçok farklı bina yapısında kullanılmaktadır.

Standart Tuğla Ölçüleri

Standart tuğla aynı zamanda delikli tuğla olarak da ifade edilmektedir. Daha çok kare tasarımına benzer ancak yine de dikdörtgen bir yapısı bulunur. Bu kavramda 23 x 23 x 13 cm üzerinden standart tuğla ölçüleri ön plana çıkmaktadır.

Kare yapısı ile birlikte tüm ortak binalarda kullanılan bir tasarım olduğunu söylemek mümkün. Tabii değerlendirilecek alana bağlı olarak farklı tuğla ölçüleri üzerinden değişik ürünler de değerlendirilmektedir.