Pratik Bilgiler Tır ölçüleri nelerdir? Tır uzunluğu, dorsesi ve taşıma kapasitesi hakkında bilgiler...

Tır ölçüleri nelerdir? Tır uzunluğu, dorsesi ve taşıma kapasitesi hakkında bilgiler...

Paylaş
Tır ölçüleri nelerdir? Tır uzunluğu, dorsesi ve taşıma kapasitesi hakkında bilgiler...

Taşımacılık konusunda en çok kullanılan araçlar içerisinde tır gelir. Aynı zamanda yönetmelik kapsamında ölçüleri belirli sınırlar eşliğinde ele alınmalıdır. Bu sınırlar yükseklik, genişlik, ağırlık ve boy gibi unsurlar üzerinden ifade edilmektedir. Tır ölçüleri nelerdir? Tır uzunluğu, dorsesi ve taşıma kapasitesi hakkında merak edilen tüm detaylar.

Birçok değişik yapıya ve tasarıma sahip tır modelleri bulunmaktadır. Bunlar hem yurtiçi hem de yurt dışı birçok değişik noktaya taşıma imkanı vermektedir. Aynı zamanda tırlar taşıma kapasitesi ile birçok farklı ölçü üzerinden değişkenlik gösterir. Bu değişkenlikler sayesinde farklı uzunluklardaki yol üzerinden mesafeleri kat etme ayrıcalığı elde eder.

Haberin Devamı

Tır Ölçüleri Nelerdir?

Tır ölçüleri birçok farklı yapı üzerinden ele alınmakta ve değişkenlik göstermektedir. Bunlar maksimum çerçeveli ele alınması ile beraber bu maksimum sınır üzerinden farklılık yaratabilir.

- Boy maksimum 16,50 metre olmalı

- Genişlik maksimum 2,60 metre olmalı

- Yükseklik maksimum 4 metre olmalı

 - Ağırlık maksimum 40 ton olmalı

Bunlar yönetmelik dahilinde verilen tır ölçüleri olarak ifade edilmektedir. Herhangi bir tırın yola çıkabilmesi ve yükünü taşıyabilmesi için, gerekli yasal ölçüleri ele alması gerekmektedir.

Tır Uzunluğu Hakkında Bilgiler

Tır uzunluğu ile beraber aynı zamanda bunun içerisinde çekici ve dorse de yer almaktadır. Bu ölçü kapsamında ele alındığı zaman dorse ile çekici işin içine katıldığında, tır uzunluğu 18,75 metre olmaktadır. Bu uzunluk ele alındığı zaman buna bağlı olarak yasal yönetmelik dahilinde tırlar yükleri taşıma imkanı elde edilir.

Haberin Devamı

Tır Dorsesi ve Taşıma Kapasitesi Hakkında Bilgiler

Karayollarında seyir halinde devam eden tırlar içerisinde, tıra bağlı olan ekstra taşıyıcılar dorse olarak bilinmektedir. Bunlar tırın uzunluğu içerisindeki ölçü dahilinde yer alarak hesaplanır. Bu da en fazla tır uzunluğu üzerinden 18,75 metre içerisinde bulunmalıdır. Söz konusu taşıma kapasitesi olduğu zaman tırlar farklılık gösterir.

Ancak bu kapsamda en fazla 40 ton taşıma kapasitesi bulunması gerektiğini ifade etmek mümkün. Bunun dışında 40 tonun altında değişik tonajlarda taşıma gerçekleştiren tır çeşitleri bulunmaktadır. Elbette diğer ölçüler ile beraber yönetmelik dahilinde tırlar ele alınır.

Tır Ölçüleri Neye Göre Belirlenir?

Tır ölçüleri öncelikle genel çerçevede yönetmeliğe bağlı olarak ele alınmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü kapsamında belirlenmiş olan ölçüler üzerinden taşıma gerçekleştirilir. Bunlar taşınacak olan ürünler ve aynı zamanda yük ağırlığına bağlı şekilde ele alınmaktadır. Böylece bu ağırlık dahilinde gerçekleştirilen taşımacılık için, tırın gerekli tüm ölçü kapasitesini ele alması gerekir.